Acasă Anchete Dosarul Microsoft merge mai departe

Dosarul Microsoft merge mai departe

DISTRIBUIȚI

148489 – 07112017 –  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a respins excepţiile invocate de fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme şi a decis că acesta poate fi judecat în dosarul Microsoft. Dosarul trece astfel din faza de cameră preliminară în cea a judecăţii pe fond. Vreme dorea retrimiterea dosarului la DNA. Maimult, judecătorii i-au menţinut şi controlul judiciar pentru următoarele 60 de zile.

”Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Vreme Valerian. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privind pe inculpatul Vreme Valerian, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. În temeiul art. 348 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Vreme Valerian (…), măsură pe care o menţine pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 14 noiembrie 2017 până la 12 ianuarie 2018. Dispune emiterea adreselor prevăzute de art. 215 alin. 5 Cod procedură penală. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare, în ceea ce priveşte soluţia privind menţinerea măsurii preventive”.

La 13 septembrie 2017, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Valerian Vreme, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în dosarul legat de licențele Microsoft.

„În perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent”, se arată într-un comunicat al DNA.

Conform aceleiași surse, D. Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro, iar ulterior Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat acestei firme suma totală de 13.904.599 de euro. ”Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte, un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar, pe de altă parte, un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG”, se menționează în comunicat.

Procurorii au dispus măsura a sechestrului asupra unor imobile care aparțin inculpatului, iar dosarul a fost trimis pentru judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut, pe 26 iulie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru ridicarea imunității în vederea urmăririi penale a fostului ministru în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Pe 28 iulie, președintele Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Valerian Vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.