Acasă Economie Energia şi infrastructura, interese comune pentru România şi China

Energia şi infrastructura, interese comune pentru România şi China

DISTRIBUIȚI

148508 – 08112017 – În cursul acestei săptămâni, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie, senatorul Ionel-Daniel Butunoi, împreună cu membrii Comisiei au avut o întrevedere cu delegaţia condusă de Nur Bekri, vicepreşedinte al Comisiei naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă şi director al Administraţiei Naţionale pentru Energie a R.P. Chineze. Vizita în România a demnitarului chinez a fost ocazionată de participarea acestuia la Conferinţa Ministerială privind cooperarea în domeniul energiei în formatul „16+1”, China – Statele Europei Centrale şi de Est.

Senator Butunoi a evidenţiat că dezvoltarea relaţiilor de cooperare parlamentară cu China reprezintă un obiectiv important al activităţii de diplomaţie parlamentară, la nivelul Senatului României. În acest context, a transmis felicitări părţii chineze pentru buna desfăşurare a lucrărilor celui de al XIX-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez şi a reiterat interesul părţii române pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale economice, cu accent pe potenţialul comercial şi investiţional, inclusiv, de a explora posibilităţile de cooperare în domeniul energiei, ţinând cont de poziţia geografică şi interesele strategice ale României. În acest context, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie a subliniat interesul României pentru amplificarea cooperării în plan energetic prin finalizarea cu succes a negocierilor pentru cele două proiectele majore româno-chineze: construirea unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi a unui nou grup energetic pentru Termocentrala de la Rovinari.

În ceea ce priveşte infrastructura de transport, senatorul Butunoi a arătat potenţialul relevant de colaborare româno-chineză în sfera dezvoltării infrastructurii de transport din România, companiile de profil chineze fiind binevenite să participe la implementarea proiectelor româneşti incluse în Master Plan-ul de Transport.

Totodată, oficialul român a subliniat interesul de valorificare a tuturor oportunităţilor prilejuite de prezenţa economică a R.P. Chineze la nivel regional prin formatul de cooperare 16+1, la care România este parte, dar şi de intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum infrastructurile rutiere şi feroviare.

La rândul său, Nur Bekri, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă şi director al Administraţiei Naţionale pentru Energie a R.P.Chineze şi-a exprimat interesul pentru continuarea colaborării în toate domeniile, în special în ceea ce priveşte domeniul energiei şi al infrastructurii, cooperarea în proiectele ce vizează implementarea Noilor Drumuri ale Mătăsii.

În timpul discuţiilor a fost reiterat, de către ambele părţi, interesul reciproc pentru continuarea ritmului ascendent al relaţiilor româno-chineze care se întemeiază pe o tradiţională prietenie între cele două popoare.

La întrevedere au mai participat: Preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie, senatorul Vasilică Toma, Secretar al Comisiei, şi senatorii Nicolae Marin şi Dan Manoliu, membri ai Comisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.