Acasă Cultura/Media Evoluția Agerpres continuă: nou Contract Colectiv de Muncă și noi proiecte pentru...

Evoluția Agerpres continuă: nou Contract Colectiv de Muncă și noi proiecte pentru Centenarul Marii Uniri

DISTRIBUIȚI

148855 – 29112017 Agenția Națională de Presă Agerpres și Sindicatul Român al Jurnaliștilor Mediasind au semnat noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), valabil până în 2019. Prevederile din CCM reglementează drepturile și obligațiile angajaților și angajatorului, stabilind, pe lângă măsuri ferme pentru apărarea și garantarea locurilor de muncă, și o serie de garanții privind funcționarea dialogului social la standarde europene. Contractul încheiat cuprinde și prevederi care oferă garanții profesionale pentru jurnaliștii agenției, cum ar fi Codul Deontologic al Jurnalistului Agerpres și Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism. Conform noului CCM, ”jurnalistul Agerpres este obligat să prezinte în mod corect, obiectiv, complet și echidistant realitățile vieții social-politice, economice, religioase și cultural-științifice interne și internaționale, promovând valorile democratice, civice și morale. Jurnalistul nu va realiza informații care promovează discriminarea, de orice fel ar fi aceasta. Informațiile vor fi prezentate și transmise fidel, fără nicio influență din partea autorităților publice sau a altor persoane de drept public sau privat. În exercitarea profesiei și în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse societăți comerciale, jurnalistului Agerpres îi sunt interzise înțelegeri care ar putea afecta imparțialitatea sau independența sa. Jurnalistul Agerpres nu va accepta niciun fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea sa”. De asemenea, noul CCM garantează caracterul confidențial al surselor de informare ale jurnalistului Agerpres, care beneficiază de clauza de conștiință. Astfel, jurnalistul poate, printre altele, să refuze să scrie, să pregătească sau să participe la realizarea unui articol al cărui conținut este contrar legislației actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocând clauza de conștiință și poate refuza divulgarea surselor de informații.

”Prevederile noului CCM vin în sprijinul independenței jurnalistice a Agerpres. Având în vedere presiunile politice din ultima vreme la care încă este supusă Agenția, mă bucur că, cel puțin în interior, dialogul social nu doar continuă, ci este și îmbunătățit prin noul CCM semnat de conducerea Agerpres, pe de-o parte, și MEDIASIND, ca sindicat reprezentativ, pe de altă parte. Îndeplinirea cu succes a menirii publice a Agenției nu poate avea loc fără un climat intern favorabil evoluției, pentru că instituția se bazează în primul rând pe oamenii care lucrează 24 de ore din 24 pentru a oferi publicului cele mai noi informații la standardele cele mai ridicate. Într-un climat politic nefavorabil, caracterizat prin presiuni asupra Agerpres, singura șansă de a continua pe drumul cel bun este stabilitatea și predictibilitatea, ambele favorizând generarea și implementarea de strategii de dezvoltare utile”, a declarat Alexandru Giboi, director general al Agerpres.

În acest context, al evoluției permanente, Agenția Națională de Presă a lansat un nou site, precum și proiecte editoriale noi pentru Centenarul Marii Uniri, în cadrul unei expoziții inedite de fotografie desfășurată la Muzeul Municipiului București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.