Acasă Politic Florinel Stancu: Înființarea agențiilor de mediere facilitează angajarea în piața muncii

Florinel Stancu: Înființarea agențiilor de mediere facilitează angajarea în piața muncii

DISTRIBUIȚI

148867 – 29112017 – Deputatul PSD, Florinel Stancu, a susținut miercuri, 29 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților, o declarație în care a remarcat deficitul de forță de muncă din România și câteva soluții pentru aplanarea lui.

Deputatul social-democrat a abordat acest subiect și în data de 13 septembrie anul curent. Atunci a propus câteva soluții punctuale ce ar putea rezolva problema pe termen lung. Facilitarea accesului pe piața muncii este una din prioritățile actualului Executiv și o preocupare foarte importantă a deputaților Partidului Social Democrat.

”Problema în cauză a fost confirmată zilele trecute și de doamna ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu. Conform declarațiilor domniei sale, domeniile care vor resimți cel mai mult deficitul de brațe de muncă sunt construcțiile și agricultura. Asta se întâmplă în condițiile în care, la țară, în mediul rural, mai avem români care își caută un loc de muncă pentru a-și întreține familia.

De la anul, Guvernul României, va pune în aplicare a doua etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală care va însemna investiții de 30 miliarde de lei către proiecte de apă, de canalizare, construcții sau reparații generale de școli, grădinițe, dispensare, majoritatea în mediul rural, unde vom avea nevoie și mai mare de forță de muncă. Este clar că trebuie să găsim soluții. Dezvoltarea țării nu poate să înceteze. Este absurd și nerealist să implementăm proiecte de infrastructură rurală doar cu muncitori din mediul urban.

De aceea, recent, Guvernul a aprobat înființarea agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră. Actul normativ urmărește asigurarea unui cadru coerent şi unitar care să faciliteze accesul la angajarea în piaţa muncii a persoanelor care desfăşoară activităţi sezoniere, sporadice sau accidentale.

Proiectul de Lege adoptat în Camera Deputaților, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, stabilește că agențiile de mediere pot fi societăți înființate în condițiile Legii nr. 31/1990, care au ca obiect de activitate ”acțiuni ale agențiilor de plasare a forței de muncă” sau societăți cu personalitate juridică înființate în state membre UE.

Aceste agenții nu pot percepe taxe, vor putea beneficia de fonduri externe nerambursabile pentru formarea profesională și vor asigura, prin medierea și recrutarea lor, creșterea gradului de ocupare pe piața muncii a persoanelor care nu au o calificare profesională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.