Acasă Externe Haos în Zimbabwe

Haos în Zimbabwe

DISTRIBUIȚI

148626 – 15112017  – Armata a preluat controlul în cursul nopţii de marţi spre miercuri pe străzile din Harare, capitala Zimbabwe, efectuând o operaţiune destinată, potrivit ei, eliminării „criminalilor“ din jurul dictatorului Robert Mugabe, aflat la putere de 37 de ani. Conform Reuters, soldaţii au blocat căile de acces către principalele clădiri guvernamentale, Parlament şi tribunalele din Harare. Baricade din tancuri au fost plasate în jurul Parlamentului, transmite AFP. Mai multe explozii şi focuri de armă au fost auzite în cursul nopţii. Ofiţeri din cadrul armatei au spus la televiziunea de stat că Robert Mugabe este sănătos şi în siguranţă, precizând că vizează persoane din anturajul său. Însă confuzia domneşte în această ţară din sud-estul Africii, unii susţinând că Mugabe, premier în perioada 1980-1987 şi preşedinte din 1987 încoace, este de fapt în arest.

Explicaţiile armatei „Nu este o lovitură militară de stat“, a dat asigurări un general. „Asigurăm naţiunea că Excelenţa sa preşedintele şi familia sa sunt sănătoşi şi că securitatea lor este garantată“, a adăugat el, subliniind că operaţiunea armatei vizează „criminalii“ din anturajul şefului statului.

O sursă guvernamentală, citată de agenţia Reuters, a declarat că armata l-a arestat pe ministrul de Finanţe Ignatius Chombo, un membru important al „Generaţiei 40“, aripa tânăra a partidului Zanu-PF. „Generaţia 40“ este condusă de Grace Mugabe, soţia dictatorului. Luptă pentru putere Intervenţia armatei vine după ce Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, l-a demis pe Emmerson Mnangagwa din funcţia de vicepreşedinte al statului. Văzut drept succesorul firesc al lui Mugabe, Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, a fost acuzat de complot prin vrăjitorie şi „lipsă de loialitate“. Demiterea sa a avut loc pe fondul unor certuri între el şi soţia dictatorului, care îşi pregăteşte accesul către putere. Fugit din ţară, Emmerson Mnangagwa a scris miercuri pe Twitter că se va întoarce.

Fost ministru al Justiţiei, de Interne şi al Apărării, Mnangagwa se bucură de un sprijin important din partea structurilor de forţă. Generalul Constantino Chiwenga a adresat luni un avertisment fără precedent partidului Zanu-PF, arătându-se deranjat de demiterea lui Emmerson Mnangagwa. El a ameninţat că armata nu va ezita să intervină pentru a „proteja revoluţia“. Grace Mugabe nu este pe placul seniorilor din Zanu-PF, care o critică pentru temperamentul său vulcanic şi apetenţa pentru lux.

Mişcarea pentru Schimbare Democratică, partid de opoziţie, a făcut un apel la revenirea paşnică la democraţia constituţională, adăugând că speră ca intervenţia militară să conducă la instituirea unui stat naţional stabil, democrat şi progresist. Aflat de 37 de ani în fruntea unui regim autoritar şi represiv, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică, notează AFP. Ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetăţenilor americani şi membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă ca urmare a incertitudinii politice din această ţară. Aceeaşi recomandare a fost făcută ulterior şi de Marea Britanie, care a invocat o „situaţie politică incertă“. Sursa: Adevăul

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.