Acasă Economie  Interconectare europeană sau dependenţă de gazele ruseşti?

 Interconectare europeană sau dependenţă de gazele ruseşti?

DISTRIBUIȚI

148659 – 17112017  – Uniunea Salvați România cere printr-o scrisoare deschisă adresată premierul Mihai Tudose o poziție clară din partea Guvernului în favoarea susținerii dezvoltării pieței de gaze din România în schimbul dependenței de gazele rusești

Scrisoarea este trimisă în contextul în care asistăm de câteva săptămâni la o comedie cu implicații nefaste la Comisia de anchetă a activității ANRE. Ceea ce ar fi trebuit să fie o comisie care să lămurească formarea prețurilor în domeniul energiei a devenit loc de vendetă personală pentru cel care conduce această comisie, Iulian Iancu. Până în momentul de față, în plenul comisiei, Iulian Iancu a amenințat cu organele de anchetă, cu DNA, cu DIICOT și cu datul în judecată un lider al opoziției, un fost ministru al energiei, conducerea unei importante firme din domeniu și pe toți jurnaliștii care scriu despre activitatea domniei sale. În paralel cu amenințările, domnul Iulian Iancu explică ori de câte ori are ocazia că nu este și nu a fost omul Gazprom. În condițiile expuse, nu putem decât să tragem concluzia că această comisie de anchetă și-a pierdut orice relevanță, iar raportul final nu va fi decât o înșiruire de obsesii personale și interese necunoscute ale celui care manevrează această butaforie, Iulian Iancu.

”Încă de la începutul lucrărilor comisiei, Iulian Iancu a încercat să își determine ”anchetații” să îi susțină punctul de vedere asupra OUG 64/2016. Lucru dificil de vreme ce prin activitatea sa din Comisia de Industrii și Servicii a reușit practic să distrugă legea care reglementează piața de gaze naturale. Nu știm exact ce îl mână în luptă, dar faptele vorbesc de la sine. Prin amendamentele la Ordonanța 64/2016, Iulian Iancu a reușit aproape să blocheze exploatarea gazelor naturale din platoul continental al Mării Negre, să pună sub semnul incertitudinii conducta BRUA prin care România se interconecta cu piața europeană și să naționalizeze activitatea unui operator de piață. Nimeni care pricepe minimal ce înseamnă acest lucru nu poate susține un punct de vedere care ne va face prizonierii importului de gaze rusești. Nimeni se pare, mai puțin Iulian Iancu. Ieri, în cadrul comisiei a încercat să ne explice că punctul de vedere al Ministerului Energiei care diferă total de intențiile sale nu este de fapt punctul de vedere al Guvernului României și al premierului Mihai Tudose. Este ireal să susții așa ceva, dar îi voi cere Guvernului să se pronunțe prin intermediul mijloacelor parlamentare care îmi stau la dispoziție. Să vedem dacă Guvernul României își dorește interconectare europeană sau dependență de ruși,”, a declarat deputata USR Cristina Prună, membră al comisiei de anchetă a activității ANRE.

Ca urmare a situației create, USR cere Guvernului României și premierul Mihai Tudose o poziție clară în favoarea susținerii dezvoltării pieței de gaze din România în schimbul dependenței de gazele rusești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.