Acasă Social Citrice importate din Turcia care atacă ficatul şi rinichii

Citrice importate din Turcia care atacă ficatul şi rinichii

DISTRIBUIȚI

148570 – 13112017 – Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante.

Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia UE, însă în România citricele intră fără a le fi controlate amănunțit etichetele.

Portocalele, lămâile, mandarinele sau alte citrice tratate cu substanţe periculoase pentru om sunt importate mai ales din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană. ”Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că portocalele si citricele conservate cu Imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-Imazalil sau E233 acoperă coaja citricelor și este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă”, subliniază Paul Anghel. El a dat drept exemplu o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa. Substanța este cancerigenă, atacând ficatul şi rinichii.

O problemă este şi felul în care este scrisă eticheta. Informaţiile critice sunt greu de citit. În plus, este precizată substanţa cu probleme, imazalil, dar nu există avertismente pentru consumatori. Mai grav este că informaţia nu mai ajunge la consumatorul care cumpără fructe vărsate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.