Acasă Social Administratie Prima etapa in stabilirea tarifelor maxime de acces pe proprietatea publica

Prima etapa in stabilirea tarifelor maxime de acces pe proprietatea publica

DISTRIBUIȚI

 148868 – 29112017 – ANCOM lanseaza o consultare publica privind definirea unor categorii omogene de acces pe proprietatile publice in vederea stabilirii tarifelor maxime. Aceste categorii omogene sunt stabilite in functie de diverse criterii, precum caracteristicile geografice, caracteristicile demografice sau conditiile economice de exercitare a dreptului de acces pe proprietatea publica. Aceasta reprezinta o prima etapa in procesul de stabilire a tarifelor maxime pentru accesul furnizorilor de retele de comunicatii electronice pe proprietatea publica.

Prevederi ale Legii Infrastructurii

Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice  prevede ca entitatile care exercita dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publica, inclusiv autoritatile administratiei publice centrale sau locale, au obligatia de a publica conditiile de acces pe aceste proprietati, inclusiv tarifele maxime care vor fi percepute furnizorilor de retele de comunicatii electronice pentru acest acces.

Potrivit acelorasi prevederi legale, tarifele maxime de acces pe proprietatea publica a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale sunt adoptate de ANCOM pe baza unei metodologii detaliate care sa stabileasca aceste tarife prin raportare la elementele de retea si de infrastructura ce sunt instalate pe, deasupra, in sau sub anumite imobile proprietate publica, tinand cont de valoarea de piata a folosintei bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparentei, obiectivitatii si nediscriminarii.

Necesitatea stabilirii categoriilor omogene de acces

Conditiile, inclusiv tarifare, in care se poate acorda accesul la proprietatea publica pentru retelele de comunicatii electronice sunt influentate direct sau indirect de o multitudine de factori, cum ar fi caracteristicile demografice (de exemplu, numarul si densitatea populatiei), pozitionarea imobilelor care pot face obiectul accesului, infrastructurile fizice existente, solutia tehnica pentru realizarea accesului sau tipologia retelelor de comunicatii electronice si echipamentele acestora care prezinta nevoi de amplasament diferite.

In acest context, este necesara stabilirea unor praguri in evolutia factorilor de influenta, necesari pentru delimitarea unor caracteristici de evolutie relativ similare, respectiv identificarea unor asa numite ”categorii omogene”, in functie de factorii de influenta relevanti.

Categoriile omogene propuse de ANCOM

Categoriile omogene au fost definite pornind de la pozitionarea imobilului asupra caruia se exercita dreptul de acces pe proprietatea publica, marimea localitatii pe raza careia se afla imobilul, densitatea populatiei, tipologia retelelor de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora pentru care se solicita exercitarea dreptului de acces etc. Aceste categorii vor fi identificate in cadrul unei matrice capabile sa determine toate combinatiile posibile de acces.

Stabilirea tarifelor maxime de acces pe proprietatea publica

Identificarea, definirea si utilizarea unor categorii omogene relevante pentru a reflecta cat mai fidel realitatea si complexitatea conditiilor in care retelele de comunicatii electronice pot accesa proprietatea publica reprezinta o prima etapa in procesul de stabilire a tarifelor pentru accesul retelelor de comunicatii electronice pe proprietatea publica.

A doua etapa consta in realizarea unei metodologii detaliate pentru stabilirea tarifelor maxime de acces pe proprietatea publica, urmand apoi o a treia etapa in care va fi determinat cuantumul acestor tarife maxime.

Ultimele doua etape vor fi supuse unui nou proces de consultare publica estimat a avea loc in luna aprilie 2018.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.