Acasă Anchete Interne MAI propune plafonarea valorii punctului de amendă

MAI propune plafonarea valorii punctului de amendă

DISTRIBUIȚI
foto Arhivă

148835 – 28112017  – Ministerul Afacerilor Interne a propus Ministerului de Finanțe menținerea în anul 2018 a valorii punctului-amendă la actuala valoare – 145 de lei, a anunțat astăzi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.Propunerea vine ca urmare a deciziei Guvernului de a modifica Codul Fiscal și salariul minim brut pe economie, ceea ce ar implica și o reevaluare a valorii punctului de amendă, cu efecte importante asupra veniturilor cetățenilor.

Plafonarea valorii punctului de amendă va fi însoțită de acțiuni preventive în domeniul siguranței rutiere, prevenirea accidentelor fiind principala prioritate a Poliției Rutiere.

Propunerea de plafonare a valorii punctului de amendă la nivelul actual va fi integrată într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal – bugetare în anul 2018, care va fi promovat în Guvern de Ministerul Finanțelor Publice și prin care va fi modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În prezent cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, pot ajunge până la 14.500 de lei.

Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenționale sunt stabite în funcție de numărul punctelor-amendă aplicate, iar valoarea unui punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

Monica Dajbog a mai anunțat că și contravențiile ar putea fi fi reanalizate, anul viitor, odată cu modificarea Codului Rutier. În prezent, pe circuitul legislativ, există un proiect de modificare a actualului Cod Rutier, Parlamentul urmând să îl discute cu specialiștii MAI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.