Acasă Anchete Justitie Ministrul Justiției vede doar partea pozitivă din Raportul MCV

Ministrul Justiției vede doar partea pozitivă din Raportul MCV

DISTRIBUIȚI

148628 – 15112017  – Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, aşadar, cerinţe noi, a constatat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după prezentarea Raportului MCV al Comisiei Europene cu privire la România.Ministrul Justiției a subliniat aspecte pozitive din raport, arătând că pune accentul pe confirmarea rezultatelor, fapt care nu figurează în textul Recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se cerințe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri, fapt ce s-a realizat. Actualul raport vizează și reglementarea aplicării acestora. În privința recomandării numărul 1, cu privire la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele Legilor justiției, proiecte aflate în prima etapa a procesului legislativ.

Tudorel Toader apreciază concluzia raportului, care arată că România poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, respectiv pe parcusul anului 2018:

„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidenţiază multe dintre progresele înregistrate de România faţă de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este şi angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începutul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluţiile se încadrează în acest anagajement”, a spus Toader.

Conform ministrul Justiţiei, România a înregistrat progrese la capitolul recomandărilor Comisiei în privinţa sistemului „Prevent” (sistem informatic iniţiat de Agenţia Naţională de Integritate), a codului de conduită pentru parlamentari şi miniştri, a transparenţei Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi referitoare la Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Subliniem și cerem tuturor autorităților implicate o cooperare constituțională loială, dezbateri reale și fundamentate pe necesitățile sistemului judiciar, sens în care vom intensifica dialogul instituțional pentru a asigura deplina efectivitate a componentei de cooperare a Mecanismului Comisiei Europene.

În acest sens. vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituționali implicați în realizarea îndeplinirii recomandărilor MCV, pentru dinamizarea procesului de implementare a acestora”, a adăugat demnitarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.