Acasă Politic Otrava, o marfă prețioasă

Otrava, o marfă prețioasă

DISTRIBUIȚI

 148390 – 01112017“La începutul lunii, de la tribuna Parlamentului României, făceam un apel către prim-ministrul Mihai Tudose pe care, din păcate, sunt nevoită să îl reiau și astăzi. Îmi exprimam atunci șocul pe care mi l-a produs constatarea că doamna Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al mediului la al treilea mandat, nu a făcut niciun demers concret pentru combaterea poluării orașului Ploiești și a zonelor limitrofe. Revin la domnul premier Tudose cu o nouă atenționare.

De la momentul anterioarei mele solicitări și până în prezent, în aerul zonei Ploiești au fost măsurate oficial depășiri semnificative ale limitelor maxime la compuși precum: sulf, dioxid de sulf, benzen etc. Această situație intolerabilă se manifestă în fiecare săptămână, cu o frecvență din ce în ce mai îngrijorătoare. Sunt sute, poate mii de reclamații ale cetățenilor care spun că nu mai pot respira aerul orașului între anumite ore. În mass media au fost scrise sute de articole în care este semnalată această problemă acută a orașului. În ultimul an, am folosit toate mijloacele de care dispune un parlamentar român pentru a determina ministrul și ministerul Mediului să ia măsuri concrete pentru identificarea și pedepsirea celor vinovați. Acestei crize i se contrapune realitatea că vicepremierul Grațiela Gavrilescu și guvernele din care a făcut parte ca ministru al Mediului asistă impasibile la otrăvirea cu bună știință și fără discriminare a locuitorilor unui oraș important al României.

Domnule prim ministru Mihai Tudose, la sfârșitul săptămânii trecute am aflat din presă o informație care m-a cutremurat. Conform propriei declarații de avere, doamna Graţiela Gavrilescu este acționar semnificativ la o fabrică de produse chimice. Această fabrică produce, printre altele, compuși cu un impact sever asupra mediului. Amintesc doar de detartrant și produse din cauciuc.

Probabil că pentru dumneavoastră, care nu locuiți în Ploiești, aceasta este o informație nerelevantă. Pentru mine și sutele de mii de locuitori ai orașului și zonelor limitrofe ea este informația care ne-a explicat de ce guvernul dumneavoastră ne-a condamnat la gazare.

Mie îmi este foarte clar ce se întâmplă cu doamna ministru. Nu poți să înțelegi drama și neputința pe care ți le produce copilul tău atunci când îți spune: ”Mama, haide în casă pentru că nu mai pot să respir aerul de afară”, atunci când din otrava aceea tu îți faci banii. Pur și simplu nu ai cum.

Domnule prim ministru aveți în guvern un vicepremier aflat într-o gravă incompatibilitate morală, dacă nu și de altă natură. Nu puteți spune că nu aveți argumentele și motivele pentru a acționa măcar odată în interesul celor care v-au oferit această putere pe care o dețineți astăzi. Vă asigur că nimeni și nimic nu mă va opri din demersurile pe care le fac pentru diminuarea sau stoparea acestui flagel. Nu pot să stau și să nu fac nimic în timp ce citesc statistici oficiale din care reiese că ploieștenii mor din ce în ce mai tineri și mai frecvent decât locuitorii altor zone din țară.

Fac din nou un apel la colegii mei parlamentari de Prahova să se alăture acestui demers, în special la cei din PSD care știu sigur că sunt 100% de acord cu mine. Distinși colegi, știți la fel de bine ca și mine că poluarea Ploieștiului nu este o glumă. Voi și copiii sau nepoții voștri respirați același aer plin de compuși chimici care sunt factori agravanți pentru boli incurabile.

Întrebarea la care trebuie să răspundă colegii parlamentari din PSD este cât mai sunt dispuși să joace ruleta rusească cu sănătatea oamenilor în timp ce susțin la guvernare complicele celor care le oferă să respire zi de zi benzen, dioxid de sulf sau toluen?”, a transmis deputatul Roberta Anastase, prin intermediul unui comunicat de presă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.