Acasă Politic PNL propune ca impozitul din venit să rămână integral la primării

PNL propune ca impozitul din venit să rămână integral la primării

DISTRIBUIȚI

 148502 – 08112017 – Guvernul Tudose, prin măsurile fiscale propuse, riscă să afecteze în primul rând bugetele primăriilor, fapt ce a generat, pe bună dreptate, revolta oamenilor din administrația locală. Nemulțumirea este una justificată, având în vedere că prin scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10%, bugetele locale vor fi văduvite de sume importante de bani și vor ajunge să depindă și mai mult de pixul guvernanților.

Nu este suficient angajamentul prim-ministrului Mihai Tudose care le-a promis primarilor că aceste pierderi vor fi compensate cu sume suplimentare din bugetul de stat!

PNL, prin vocea deputatului Florin Roman, susține că are deja soluția pentru a compensa acest gol din bugetele administrațiilor locale. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea art.32 din Legea nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale, care se află în dezbaterea Senatului României, în calitate de primă cameră sesizată.

În viziunea PNL, soluția nu este dată de astfel de măsuri care conduc de fapt la o consolidare a centralizării, prin care la un moment dat se va crea o discriminare între autoritățile publice locale. Astfel, prin această inițiativă se propune ca impozitul din venit să rămână integral la nivelul autorităţilor locale.

Ținând cont de structura plătitorilor de impozit pe venit care fluctuează de la an la an, dar şi de gradul de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor UAT-urilor, Roman consideră că se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit – la 61,70% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 19,80% la bugetul local al judeţului. Totodată, inițiativa prevede eliminarea excepției impozitului pe veniturile din pensii, prevedere introdusă prin OUG 102/2011, respectiv rămânerea acestuia în baza de defalcare a bugetului local, astfel încât să se asigure resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare bunei funcţionări a administraţiilor locale. În fapt, toate aceste măsuri vor genera mai mulți bani în bugetele locale.

Autoritățile locale au deja probleme serioase ca urmare a subfinanţării cu care se confruntă, în lipsa unui transfer superior de resurse de la bugetul central, iar prin preconizatele măsuri fiscale, anunțate de Guvernul PSD-ALDE, primăriile din România riscă să ajungă în incapacitate de plată în 2018. Este mai mult decât necesar să găsim rapid o soluție, iar proiectul PNL să devină aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2018, atunci când vor intra în vigoare măsurile fiscale ale Guvernului Tudose. Tocmai de aceea, PNL le solicită parlamentarilor din coaliția guvernamentală să susțină această propunere legislativă și să fie de acord cu dezbaterea și adoptarea sa în procedură de urgență, declară Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.