Acasă Externe Agenda Europeana Problema urșilor din România, dezbătută la Bruxelles

Problema urșilor din România, dezbătută la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

148760 – 23112017  – Miercuri, 22 noiembrie, la Bruxelles, a avut loc ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor, ocazie cu care a fost dezbătut draftul proiectului de aviz întocmit de Borboly Csaba pe tema coexistenței dintre carnivorele mari și om.

După ce în cursul săptămânii trecute și la Senatul României s-a dezbătut problema urșilor, raportul întocmit de Borboly Csaba a fost susținut de majoritatea membrilor comisiei de specialitate sus-amintite.

Borboly Csaba a atras atenția că nu se dorește împușcarea sau îndepărtarea urșilor, ci ca prioritatea să fie reprezentată de siguranța vieții omenești. Soluționarea acestei situații este și  mai urgentă dat fiind faptul că populația de urs din județul Harghita este aproximativ aceeași numeric ca cea de pe întregul teritoriu al Finlandei. În lipsa luării de măsuri, există pericolul ca populația să își facă singură dreptate, ceea ce cu siguranță va avea un efect negativ asupra speciei, dar și a mediului. Scopul este elaborarea unui plan de management și de prevenție sustenabil, dat fiind faptul că în momentul de față doar prin cota de intervenție nu se pot obține rezultate benefice pentru asigurarea unei populații de urs sănătoase în România.

Pe termen lung rezolvarea este reprezentată de prevenție, intervenția este o rezolvare de moment care nu tratează cauzele problemei. Totodată, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală există posibilitatea obținerii de subvenții pentru terenurile incluse în circuitul Natura 2000, fapt care nu este luat în considerare de Guvernul României.

România deține pentru șase luni președinția rotativă a Consiliului Europei în anul 2019, iar propunerea înaintată de Borboly Csaba  cu privire la dezbaterea problemei marilor carnivore la ședința care se va organiza la București, nu a fost votată.

Activitatea de raportor a lui Borboly Csaba este asistată de expertul Csák László care consideră că în țările unde în urmă cu decenii au fost exterminate marile carnivore, acolo acest subiect este tabu. Însă în zone din Finlanda, Tirolul de Sud, Saxonia Inferioară, Castilla y Leon unde există populații de carnivore mari, propunerile lui Borboly Csaba sunt susținute.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.