Acasă Stiri Locale Bucuresti-Ilfov Promisiuni peste promisiuni

Promisiuni peste promisiuni

DISTRIBUIȚI

Bucureștii au utilaje de topit zăpada

148823 – 27112017  – Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat comandamentul pentru evaluarea stadiului pregatirilor de iarna.

Gabriela Firea: ”Iarna trecută le-am demonstrat bucureștenilor că se poate face deszăpezire mult mai bine decât în anii trecuți, doar printr-o mai bună organizare și o folosire corectă a resurselor existente. Din analiza programelor de dezăpezire si combatere polei transmise de operatorii de salubrizare, a reieşit că la nivelul Municipiului Bucureşti sunt pregatite de actiune: 1.000 utilaje (din care 623 de la sectoare, restul institutii subordonate PMB), 3.200 operatori manuali si 14.500 tone de material antiderapant in stoc, la care se adauga cantitatea ce urmeaza a mai fi achizitionata, in functie de nevoi”.

Totodata, Firea a anuntat ca Municipalitatea a achizitionat utilaje de topit zapada, astfel incat sa nu mai existe probleme privind evacuarea zapezii: ”Vom avea la dispozitie pentru tot sezonul un număr de 20 de utilaje de topit zăpada, achiziționate de instituțiile subordonate și de Primăria Municipiului București. Vor fi si 200 de freze care vor actiona pe trotuare si stradutele mai mici. Anul acesta vrem să trecem la alt nivel, în conformitate cu așteptările bucureștenilor. Nu va mai fi suficient ca după fiecare ninsoare să devină practicabile în timpul cel mai scurt doar marile bulevarde și arterele pe care circulă RATB. Ne propunem ca pe același nivel de prioritate să punem și arterele secundare, aleile dintre blocuri și mai ales trotuarele. Din experiența anilor trecuți s-a constatat că principala problemă a operațiunilor de deszăpezire o constituia evacuarea mormanelor de zăpadă, operațiune anevoioasă și foarte costisitoare, care producea și disconfort în trafic. De aceea, anul acesta am decis să încercăm altă abordare, respectiv să topim zăpada, operațiune mult mai rapidă și mult mai puțin costisitoare decât evacuarea în afara orașului. Subliniez că toate utilajele au fost achiziționate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în conformitate cu legea achizițiilor publice”

Totodata, Firea a solicitat tuturor factorilor implicati in programul de deszapezire sa colaboreze direct si eficient: ”Așa cum am insistat și anul trecut, un factor deosebit de important pentru eficiența acțiunilor de deszăpezire îl constituie colaborarea directă dintre sectoare, cele care derulează contractele de salubrizare și deszăpezire, și Primăria Generală, pentru că numai o acțiune coordonată de la un dispecerat unic și concertată poate produce rezultatele așteptate de către cetățeni. Insist, ca și anul trecut, ca firmele de salubrizare să aibă pregătite din timp capacități de cazare pentru operatorii manuali cu care vor interveni atunci când vor cădea ninsori abundente, pentru a nu adăuga transportul acestora pe lista de vulnerabilități ale planului de acțiune. De asemenea, am cerut tuturor factorilor responsabili să ia în regim de urgență măsurile necesare pentru toaletarea copacilor care pot prezenta pericole în cazul furtunilor sau căderilor masive de zăpadă, astfel încât să minimizăm aceste riscuri”.

In ceea ce priveste situatia oamenilor fara adapost, Firea a spus: ”O situație aparte o reprezintă oamenii străzii, cei care refuză să fie cazați în adăposturile municipalității sau ale sectoarelor, și care în zilele cu ger, ninsori sau viscol sunt foarte vulnerabili. Vom depune toate eforturile pentru a-i convinge să vină în adăposturi, iar pentru cei care vor refuza în continuare vom fi pregătiți cu mese calde, ceai, îmbrăcăminte adecvată”.

In prezent, adaposturile sociale ale DGASMB sunt ocupate in proportie de 85%, iar in aceasta iarna facilitatile oferite de PMB prin DGASMB includ

650 de locuri de cazare pentru persoanele adulte fara adapost, (cu posibilitate de suplimentare), hrana calda, imbracaminte, igienizare etc. De asemenea, se va crea si un dispecerat unic pentru sesizari.

Reprezentantii RATB au declarat ca toate mijloacele de transport in comun au cauciucuri de iarna, intreg parcul circulant este pregatit si, in comparatie cu sezonul trecut, exista un numar de 150 de autobuze functionale in plus pe arterele Capitalei.

Tototdata, datorita fondurilor alocate de PMB, RATB va achizitiona utilaje necesare deszapezirii (buldoescavatoare, basculante si o masina de topit zapada).

La randul lor, reprezentantii RADET au declarat ca, pentru asigurarea agentului termic parametrii optimi, au loc saptamanal sedinte comune cu reprezentanti ai ELCEN, astfel incat sa fie respectati termenii contractului in ceea ce priveste calitatea si cantitatea serviciului furnizat.

La sedinta au fost prezenti prefectul Capitalei, primarii celor 6 sectoare, operatorii de salubrizare, reprezentanti ai RADET, RATB, Administratia Strazilor Bucuresti, ApaNova, Alpab, DGASMB, ASSMB dar si ai directiilor de specialitate din cadrul PMB cu atributii in implementarea Planului de Masuri si Actiuni pentru deszapezire si combatere a poleiului in municipiul Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.