Acasă Opinii/Analize Remus Borza: România, un jaf generalizat

Remus Borza: România, un jaf generalizat

DISTRIBUIȚI

148646 – 16112017  – – În România, aproape toata lumea fură de la Bugetul de stat. Și cei cu gulere albe și cei cu gulere negre. Și români și străini. Sunt încă multe activități nefiscalizate. Nu excelăm nici în colectarea impozitelor de la populație, dar nici de la agenții economici, declarația îi aparține deputatului Remus Borza.

“În primii 10 ani după revoluție, pe sloganul “Nu ne vindem țara”, am privatizat economia romanească doar patronilor români, veritabili oligarhi ai tranziției românești. A fost o praduială generalizată, caracterizată de arierate de ordinul miliardelor de dolari, falimente de răsunet și vreo 4 milioane de locuri de muncă desființate. După 2001, am început să vindem România pe 2 lei mutinaționalelor. Că doar nu am intrat în UE de frumoși și deștepți ce suntem. Prețul a fost plătit prin cedarea resurselor țării, a energiei, hidrocarburilor, industriilor metalurgice și prelucrătoare, industriei bancare și de asigurări, prin vânzarea terenurilor agricole și a pădurilor”, afirmă deputatul într-un comunicat de presă.

Evident, ca nici multinaționalele nu au făcut coadă la casieria statului, mai spune acesta. “Ele nu au avut mâini de dat, decât de luat. În ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine în loc să capitalizăm firmele românești. În perioada 2008- 2014, soldul rezultatului net raportat de mulținationale, calculat ca diferența între profitul total și pierderea totală, a fost de doar 2,5 miliarde lei. În 6 ani, multinaționalele care dețin 50% din cifra de afaceri a României, și poziții de cvasi monopol în sectoarele cheie ale economiei românești au plătit cumulat cât o singura companie, Hidroelectrica, într-un an. Companiile românești, aflate într-o concurentă neloială cu firmele străine, discriminate de statul român și având poziții periferice în economie, au raportat un sold al rezultatului financiar net de 55 miliarde lei, adică de 22 ori mai mult decât firmele străine. În 2015, la o creștere economică de 3,7%, firmele străine au raportat un sold al profitului net de 9 miliarde lei față de 27 miliarde lei, soldul profitului net raportat de mulținationale”, continuă aceasta.

“În fiecare an, se scot din România circa 10 miliarde de euro pe acele optimizări fiscale, a se citi inginerii financiare care sunt legale, dar mai puțin morale. În business și în politică este greu să vorbești de moralitate. Multinaţionalele scot bani prin preţurile de transfer, prin împrumuturi cu dobânzi prohibitive date de societăţile mamă către subsidiarele din România, prin contracte de training, de consultanţă, prin vânzarea creditelor neperformante cu peste 90% discount.

Ordonanța 79/2017 implementează Directiva Europeană 1164/2016 prin care mulținationalele sunt obligate să plătească impozite în țara în care generează venit. Sper ca de acum înainte multinaționalele să lase mai mulți bani în România.

Avem nevoie de multinaționale, avem nevoie de capital străin. În primul rând, avem nevoie de cultura anteprenorială a multinaționalelor care lipseste și azi multor anteprenori români, avem nevoie de know how, avem nevoie de deschiderea pe care o oferă multinaționalele României pe alte piețe. Ceea ce îmi doresc eu este un parteneriat onest între statul roman și multinaționale”, conchide Remus Borza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.