Acasă Economie România va putea pescui mai mult calcan

România va putea pescui mai mult calcan

DISTRIBUIȚI
foto:oescarhoinar.com

 148547 – 10112017 – Comisia Generală pentru Pescuitul în Marea Mediterană (GFCM), organizația regională pentru gestionarea resurselor piscicole care reunește 24 de părți asociate reprezentând statele de coastă din zona Mării Mediterane, a Mării Negre, precum şi Uniunea Europeană, întrunită recent în Muntenegru în cadrul celei de-a 41-a sesiuni anuale, a adoptat o serie de măsuri cu implicații majore și pentru România.

Una dintre cele mai importante decizii a vizat recomandarea GFCM 41/2017/4 cu privire la planul multianual de gestionare a pescuitului de calcan din Marea Neagră, care a propus o abordare preventivă a cantităților disponibile de pește, vizând asigurarea randamentul maxim durabil pentru stocuri și evitarea distrugerii rezervelor de calcan.

Studiile care au stat la baza acestei recomandări arată că stocul de calcan din Marea Neagră rămâne supraexploatat, în medie cu 3,6 ori la nivelul tuturor statelor riverane. Totuși, Grupul de lucru pentru Marea Neagră a concluzionat că starea stocurilor de calcan se îmbunătățește în zona apelor teritoriale ale României și Bulgariei. În acest context, GFCM a stabilit limite pentru capturile totale de calcan pentru toate statele riverane Mării Negre pentru perioada ianuarie 2018 – decembrie 2019. României îi va fi alocată o captură totală maximă de 57 de tone/an, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 70 la sută a capturilor totale alocate țării noastre.

O altă decizie se referă la combaterea pescuitului ilegitim, nedeclarat și nereglementat (INN), în privința căruia statele riverane Mării Negre au acceptat implementarea unui proiect pilot de monitorizare a pescuitului de calcan. Astfel, statele riverane vor emite autorizații speciale pentru vasele care vor avea voie să pescuiască calcan, iar registrul tuturor acestor vase va fi comunicat secretariatului GFCM până cel târziu la data de 31 ianuarie a anului respectiv. Autorizațiile vor conține informații cu privire la condițiile tehnice conform cărora aceste vase pot pescui, iar în lipsa unei astfel de autorizații, vasul nu va avea voie să pescuiască, să dețină, să transporte, să debarce sau să vândă calcan.

Toate aceste decizii vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2018 și vor fi în vigoare până la 31 decembrie 2019, fiind prelungite automat dacă până la aceea dată nu au fost adoptate alte limite de captură pentru calcan în baza datelor și a analizelor făcute de către toate centrele de cercetare ale statelor riverane.

Norica Nicolai, membru al Comisiei de Pescuit a Parlamentului European, a salutat deciziile luate în Muntenegru: ”Este extrem de important faptul că România va primi, pe drept, un stoc mai mare de pescuit al calcanului, ceea ce va sprijini direct industria din țara noastră. În același timp, cred că și mai important este faptul că Marea Neagră devine un punct central al preocupărilor acestei organizații în care Comisia Europeană joacă un rol central și îmi exprim speranța că vom vedea în curând mai multe fonduri europene și mai multe proiecte finanțate la nivel european care să vină în sprijinul pescarilor ce își câștigă existența în țările riverane Mării Negre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.