Acasă Externe Rovana Plumb: UE trebuie să se apropie mai mult de cetățenii săi

Rovana Plumb: UE trebuie să se apropie mai mult de cetățenii săi

DISTRIBUIȚI

 148856 – 29112017 Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, Rovana Plumb, a participat la cea de-a 58-a reuniune COSAC (Conferința Organelor Specializate în Afaceri Comunitare ale Parlamentelor din UE), desfășurată la Tallinn, Estonia.

Agenda a prevăzut adoptarea unor recomandări care reflectă și sintetizează preocupările cetăţenilor privind teme de interes, precum viitorul european, piaţa unică digitală sau combaterea terorismului.

În cadrul dezbaterilor de la Tallinn, Rovana Plumb a evidențiat aspectele-cheie privind viitorul Uniunii Europene. A susținut, în sesiunea dedicată dezbaterii despre cum poate UE să se apropie mai mult de cetățenii săi, nevoia dialogului constant și necesitatea identificării și punerii în aplicare a unor modalităţi de participare activă a cetăţenilor la deciziile UE încă din faza de fundamentare a politicilor ce stau la baza acelor decizii.

S-a evidențiat și ideea că o democrație completă presupune încurajarea implicării cetățenilor în procesul decizional, exemplificând, în context, cu dorința aderării României la Spațiul Schengen – un deziderat comun la nivel național.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a mai vorbit despre conturarea unui spaţiu comun, favorabil realizării dezideratelor tinerilor din toate regiunile și a participării acestora la societatea bazată pe cunoaştere.

De asemenea, arătat că, în stabilirea direcţiilor de acţiune ale Uniunii Europene, preocupările lor majore, precum educaţia, locurile de muncă de înaltă calificare și pregătirea pentru viitorul digital, trebuie să ocupe un loc primordial. A punctat că dezvoltarea competențelor în domeniul digital se poate realiza inclusiv prin utilizarea fondurilor europene.

Rovana Plumb a atras atenția asupra importanţei pregătirii profesionale a tinerilor din statele membre, pentru asigurarea dezvoltării naționale și regionale și pentru a putea beneficia de şansele pe care le oferă progresul tehnic şi ştiințific.

Vom face mai mult și mai bine pentru educație și inovare, pentru extinderea pieței digitale și valorificarea potențialului ei uriaș. Piața unică digitală ia avânt față de cea convențională. Facem eforturi pentru a ne pregăti pentru această schimbare, fiindcă nu discutăm despre un aspect pur tehnic aici, ci despre o problematică ce ține de incluziunea socială, de șanse mai mari pentru antreprenori, de un mediu de afaceri mai prietenos și o mai bună competitivitate a UE, în ansamblul ei.

Dezbaterea a oferit delegaţiei române ocazia de a reliefa și necesitatea intervenţiei Uniunii Europene în eradicarea cauzelor migrației şi ale terorismului, precum şi imperativul protecţiei drepturilor copiilor în zonele de conflict.

Conferința Organelor Specializate în Afaceri Comunitare ale Parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC) reunește, începând din 1989, o dată la șase luni, organele parlamentelor naționale specializate în afaceri europene, cu participarea unui număr de 6 deputați din Parlamentul European.

Convocată de parlamentul țării care deține președinția rotativă a UE, fiecare conferință dezbate subiecte majore de actualitate din domeniul afacerilor europene, cu o largă perspectivă şi care prefigurează viitorul UE, aşa cum şi-l doresc cetăţenii săi.

COSAC a fost înfiinţat ca un forum de dezbatere puţin birocratizat şi flexibil, care să asigure participarea organizată a parlamentelor naţionale la deciziile europene încă din momentul în care se stabilesc politicile şi direcţiile de acţiune. COSAC nu este organ decizional, ci are rol consultativ și de coordonare parlamentară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.