Acasă Vest Timis “Timișoara 2021”, șansă pentru dezvoltarea infrastructurii economice a regiunii

“Timișoara 2021”, șansă pentru dezvoltarea infrastructurii economice a regiunii

DISTRIBUIȚI

 148433 – 03112017 –  Una dintre principalele mize ale anului 2021, când Timișoara va juca un rol de primă vizibilitate în plan european, fiind Capitală Europeană a Culturii, o reprezintă componenta comercială și de afaceri, susţine deputatul Marilen Gabriel Pirtea.

“Așa cum întregul oraș va avea în 2021 conexiuni culturale directe și semnificative cu întreaga Europă, este esențial să dezvoltăm și alte dimensiuni ale comunității locale și zonale, care să dea mai multă valoare și atractivitate afacerilor, industriei și serviciilor din Timișoara și din județ. Deși este cel mai important pol de dezvoltare din Banat și din zona de vest a României, Timișoara nu deține o infrastructură expozițională și pentru congrese, pe măsura dezvoltării sale și standardelor de azi. Centrul Regional de Afaceri, administrat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, nu are capacitate semnificativă pentru evenimente majore din categoria expozițiilor, târgurilor și congreselor. Aradul deține un complex expozițional ceva mai mare decât Timișoara, Expo Arad, cu peste 4.000 mp de spațiu expozițional interior și 20.000 mp de spațiu exterior, cu facilități și parcare. Spre comparație, Mese Munchen, pune la dispoziția operatorilor de servicii expo și de conferințe 180.000 mp de spații interioare și 400.000 mp de spații exterioare”, afirmă Marilen Gabriel Pirtea prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, potrivit deputatului, oportunitatea anului cultural 2021 ne obligă să ne mobilizăm energia și resursele publice pentru a dezvolta orașul și zona în cât mai multe domenii, pivotând  proiecte semnificative în jurul acestui prestigios titlu. Pentru segmentul specific al calendarului expozițional din 2021, Timișoara, Timișul și zona de vest nu sunt încă pregătite nici printr-o infrastructură modernă și nici nu dețin resursele manageriale și experiența internațională necesare. Punctul de start pentru dezvoltarea Timișoarei în această direcție nu poate să însemne decât identificarea unui partener de talie internațională în managementul expozițional, care să fie pregătit și motivat să intre într-o colaborare cu autoritatea locală și județeană, pentru a iniția un calendar anual de evenimente, care să intre în rețeaua europeană de profil.

“Soluţia de viitor este cooperarea internațională. Autoritățile locale, Primăria, alături de Consiliul Județean, dispunând de bogate relații de cooperare internațională, pot agrea o agendă de acțiuni comune pentru a iniția relații de parteneriat și a stabili în timp util un acord major cu un operator semnificativ din domeniul managementului expozițional și de evenimente, mai ales pe baza relațiilor de cooperare cu orașele înfrățite ale Timișoarei (așa cum este și cazul orașului Graz), sau din zonele partenere ale județului Timiș (cum este cazul zonei Munchen). În acest fel, se vor putea proiecta soluții de finanțare și dezoltare a infrastructurii expoziționale și de congrese de mare capacitate, inclusiv prin fonduri de la UE.

Solicităm autorităților locale și județene să adopte un plan comun pentru dezvoltarea sectorului expo și de conferințe în Timișoara, cu orizont 2021. În plus, considerăm că parlamentarii de Timiș, indiferent de culoarea politică, trebuie să-și concentreze eforturile în a susține prin instrumentele de care dispun proiectul de realizare a unei infrastructuri expoziționale în județ”, mai precizează acesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.