Acasă Politic USR: Primăria Capitalei dovedește o viziune depășită prin construirea de incineratoare

USR: Primăria Capitalei dovedește o viziune depășită prin construirea de incineratoare

DISTRIBUIȚI

 148772 – 24112017  – USR cere Primăriei Capitalei să își revizuiască strategia privind managementul deșeurile în direcția cea mai bună pentru sănătatea populației și protecția mediului, adică cea a colectării selective, reciclării și economiei circulare. În prezent, Municipalitatea dă dovadă de o viziune depășită prin planul de a construi mai multe stații de incinerare a deșeurilor în București care înseamnă, de fapt, mai multă poluare, se arată într-un comunicat de presă. ”Incineratoarele nu sunt o soluție pentru managementul deșeurilor, întrucât sunt chiar ele producătoare de deșeuri care reprezintă 15-20% din cantitatea de deșeuri incinerate și eliberează în atmosferă emisii toxice. În plus, tehnologia de incinerare este foarte constisitoare, iar energia obținută prin acest proces nu poate fi considerată regenerabilă întrucât deșeurile sunt o resursă finită. De asemenea, țintele de reciclare ale României implică reducerea cantității de deșeuri care trebuie eliminate, prin urmare nu am mai avea nevoie de incinerare în următorii ani, iar incineratoarele în care se investește acum au o durată de viață de 30 de ani”.

“Incinerarea nu este reciclare! Bucureștiul are nevoie de soluții pentru colectare selectivă și pentru sortare, în condițiile în care gropile de gunoi actuale funcționează fără autorizație și oricum se vor umple în următorii ani. Să nu uităm că din 2020 vom plăti infringementul pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare, adică 250.000 de euro pe zi. Iar incinerarea contribuie din plin la neîndeplinirea acestor ținte  Nu ne permitem aceste costuri, autoritățile ar trebui să își facă treaba în direcția reciclării și a gestionării responsabile a deșeurilor”, spune senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

„Construirea unui incinerator amână dezvoltarea durabilă cu 30 de ani. Distrugerea prin ardere a unor materiale creează o cerere pentru alte ‘deșeuri’, încurajând exploatarea altor resurse. Prin ardere se generează particule foarte fine, mai mici de 2,5 microni, ce sunt reținute de filtre doar în proporție de 25-30%. Bucureștiul este oricum în procedură de infringement pentru calitatea aerului, din cauza pulberilor foarte fine, PM10”, afirmă, la rându-i, deputatul Cornel Zainea.

Mai multe țări din Europa renunță la metoda de incinerare și fac traziția către economia circulară prin care deșeurile sunt reciclate și repuse pe piață cu o valoare și mai mare decât cea inițială. Franța este una dintre statele care au anunțat că nu va mai construi incineratoare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că Municipalitatea vrea să construiască mai multe stații de incinerare în București care să acopere măcar jumătate din sectoarele Capitalei prin investiția primăriilor de sector. Planul Național de Gestionare a Deșeurilor prevede construcția unui incinerator cu recuperare energetică cu o capacitate de 173.000 de tone pentru București.

USR face apel la Primăria Capitalei să regândească planul de management și să construiască un sistem coerent de colectare selectivă și reciclare care să rezolve problema deșeurilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.