Acasă Opinii/Analize Parlamentul țării trebuie reformat

Parlamentul țării trebuie reformat

DISTRIBUIȚI

Remus Borza, deputat independent  – 148953 – 07122017 –

Parlamentul are menirea de a reglementa, de o manieră vizionară și asumată, atribuțiile, competențele și prerogativele fiecărei puteri, autorități sau instituții a statului. Parlamentul trebuie să elaboreze legislația primară pentru reforma marilor sisteme publice: administrație, sănătate, învățământ, infrastructură, asistentă socială. Dar înainte de a-i reforma pe alții, Parlamentul trebuie să înceapă cu propria lui reformă. Trebuie să punem în operă rezultatul referendumului din 2009. Un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari și nu 464 cât sunt în prezent. O mai bună definire a competențelor celor două Camere în procesul legislativ, pentru a nu tergiversa și obstrucționa procesul legislativ.

Din punctul meu de vedere, un Parlament unicameral ar fi mult mai eficient. De regulă, bicameralismul este specific statelor federale. Ori România este stat unitar. O altă prioritate o reprezintă stabilitatea legii în timp prin responsabilizarea corpului legislativ. Avem un repertoriu legislativ de vreo 136.000 acte normative, din care doar 1.925 acte emise în perioada 1864 – 1989. Cu alte cuvinte, în 28 de ani de democrație originală, am dat de 70 de ori mai multe acte normative decât în cei 125 de ani scurși de la reformele lui Cuza până la Revoluția română. Nu numai că avem multă maculatură legislativă, dar simțim nevoia să modificăm o lege și de 2-3 ori pe an. Ceea ce decredibilizează procesul legislativ și Parlamentul. 99% din parlamentari voteaza 99 % din proiectele de lege în necunostință de cauză. Și nu din vina lor. Vinovat de menținerea în ignoranță a parlamentarilor este Biroul Permanent al Camerei care se întrunește luni la ora 14.00 pentru a face ordinea de zi a ședințelor de plen de luni ora 16.00 și marți ora 10.00. Evident, că într-o oră, pentru plenul de luni, sau în 14 ore pentru plenul de marți, nu poți parcurge în medie 50 de acte normative, nu poți să le documentezi și, cu atât mai puțin, să vii cu amendamente sau modificări.

Votul tuturor parlamentarilor este la discreția liderului de grup care nici el habar nu are de legea pentru care cere un vot pentru sau contra colegilor. Pentru o dezbatere reală și pentru îmbunătățirea procesului legislativ, ar trebui ca Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să stabilească ordinea de zi a ședințelor din plen cu cel puțin o săptămână înainte. După ce se reformează Parlamentul și implicit se restructurează corpul funcționarilor și personalului TESA supradimensionat la nivelul ambelor Camere, atunci Parlamentul poate să se ocupe și de reformarea altor instituții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.