Acasă Social Stimulentul “Firea”,  sistat pentru sute de copii cu dizabilități din Capitală

Stimulentul “Firea”,  sistat pentru sute de copii cu dizabilități din Capitală

DISTRIBUIȚI

149156 – 20122017 – Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a demarat procedura prealabilă pentru contestarea sistării alocației copiilor cu dizabilități și a condiționării dreptului copiilor de obligațiile fiscale ale părinților.

Acest lucru vine după ce, la jumătatea anului 2017, Consiliul General al Municipilului București a aprobat o Hotărâre prin care urma să se acorde copiilor cu dizabilități din București un stimulent de 1000 lei lunar. Măsura era destinată, așa cum este prezentat în Nota de Fundamentare a actului administrativ normativ, integrării sociale a copiilor cu dizabilități și pentru o calitate mai bună a vieții acestora.

Cu toate acestea, in luna decembrie 2017, stimulentul a fost sistat pentru sute de copii cu dizabilități din Capitală, invocându-se o serie de obligații fiscale ale părinților acestora. Deși marea majoritate a familiilor de copii cu dizabilități din București aveau taxele și impozitele plătite sau erau scutiți conform legii de acestea, aceștia au aflat cu stupoare că au datorii derizorii ce variază între 1 și 3 lei, în baza cărora s-a dispus măsura sistării alocației, returnării banilor încasați pe lunile septembrie și octombrie sau chiar poprirea conturilor.

“Condiționarea unui drept social al minorului, precum stimulentul prevăzut de HCGMB 292/2017, de achitarea debitelor părintelui/reprezentantului legal al acestuia reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor minorului care face obiectul actului administrativ normativ.

Conform dispozițiilor NCPC, art. 500, minorul beneficiază de independența dreptului său patrimonial și nu poate fi considerat răspunzător pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea obligațiilor fiscale ale părintelui sau reprezentantului său legal. Prin natura sa, stimulentul prevăzut de HCGMB 292/2017 reprezintă un drept cu caracter social aparținând exclusiv minorilor în cauză, el neputând fi condiționat de nicio răspundere a reprezentanților legali sau de nicio obligație a unui terț și cu atât mai puțin de urmărirea veniturilor bănești ale unui terț conform art. 728, para. (7), NCPC”, se arată în comunicatul CEDCD remis PROMPT MEDIA.

Mai mult, conform sursei citate, Direcția Generală de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului București a publicat o ”listă a rușinii” prin care sunt făcute publice datele părinților ”datornici”, care nu se ridică la standardele de ”actori ai societății democratice, care asigură o dezvoltare comunitară durabilă”. Acesta reprezintă o măsură deopotrivă cinică și ilegală, care încalcă prevederile legii 677/2001 privind protecția datelor personale, față de care CEDCD a depus o plângere prealabilă la DGAS.

Sursa citată atrage atenția asupra faptului că  lipsa unei distincții clare între copil și reprezentantul său legal, aduce atingere interesului superior al copilului așa cum este prevăzut de art. 2, alin. (4) și încalcă o serie de drepturi prevăzute de Legea 448/2006 cu modificările și completările ulterioare, respectiv art. 7. alin (2) potrivit căruia autoritățile publice competente au obligația să asigure ”acces nemijlocit și neîngrădit” la resurse financiare și servicii.

”Considerăm că este ilegal și abuziv să pedepsești un copil pentru comportamentul fiscal al părintelui său, iar cinismul cu care Direcția de Asistență Socială înțelege să arate cu degetul și să certe părinții copiilor cu dizabilități ca nefiind cetățeni de bună credință reprezintă deopotrivă un abuz. Nu  umai pentru că încalcă prevederile legate de protecția datelor personale, dar și pentru că trece sub tăcere faptul că obligațiile într-un stat democratic revin ambelor părți, iar copiii cu dizabilități din Bucrești și din România nu au servicii în comunitate, străzi și clădiri accesibilizate, școli incluzive și nici măcar locuri de joacă în care să fie bineveniți”, afirmă Mădălina Turza, președinte CEDCD.

În concluzie, CEDCO cere modificarea HCGMB 292/2017 prin abrogarea articolului referitor la condiționarea stimulenului acordat minorilor cu dizabilități din București de achitarea obligațiilor fiscale ale părinților/reprezentanților legali ai minorilor și încetarea sistării plăților către cei 518 copii cu dizabilități din București.

CEDCD informează pe acestă cale că oferă servicii juridice părinților de copii cu dizabilități din București care se află în situația popririi ilegale a conturilor destinate încasării îndemnizației de handicap și a prestațiilor sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.