Acasă Politic USR cere invalidarea mandatelor pentru cinci parlamentari

USR cere invalidarea mandatelor pentru cinci parlamentari

DISTRIBUIȚI

148938 – 06122017 – USR a solicitat, miercuri, Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să ceară Comisiilor juridice, de disciplină și imunități ale Parlamentului să constate că sunt cinci parlamentari ce dețin ilegal mandatele, fiind condamnați definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru incompatibilitate sau conflict de interese.

Cei cinci parlamentari care, potrivit legii, au interdicție timp de trei ani de a exercita funcția de parlamentar, sunt deputații Steluța Gustica Cătăniciu (ALDE), Ioan Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD) și senatorii Ovidiu Cristian Dan (PSD) și  Resmeriță Cornel Cristian (PSD).

Solicitările au fost transmise în contextul în care majoritatea PSD-ALDE a forțat astăzi adoptarea în Camera Deputaților a unei legi inițiate de deputatul PSD Florin Iordache care șterge acte emise de Agenția Națională de Integritate și hotărâri definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție privind parlamentarii care se află în conflict de interese.

”Majoritatea PSD-ALDE a adus Parlamentul într-o situație gravă de ilegalitate și neconstituționalitate prin ignorarea deliberată a legilor, a Constituției și a hotărârilor judecătorești definitive în cazul celor cinci senatori și deputați care se află în incompatibilitate sau conflict de interese și care ar trebui să-și piardă mandatele. În loc să aplice legea și Constituția României, PSD dă o altă lege prin care se șterg hotărâri definitive ale instanțelor de judecată să-și scape prietenii politici. Este un abuz și un precedent care face de rușine Parlamentul. Orice cetățean al acestei țări se supune legii; PSD vrea să fie deasupra legii”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Stelian Ion și Cristian Seidler, deputați din partea USR, au arătat în plenul Camerei Deputaților că legea Iordache este cu dedicație și că aceasta încalcă atât Constituția cât și recomandarea Comisiei Europene, formulată în noiembrie, în Raportul privind Mecanismul de Cooperare și verificare, potrivit căreia Parlamentul trebuie să rezolve cu celeritate și transparență cazurile celor cinci parlamentari.

De această lege ar beneficia deputata ALDE Steluța Gustica Cătăniciu pentru care Agenția Națională de Integritate a dat, în 2013, o decizie de conflict de interese, confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o decizie definitivă, în 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.