Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană propune mai multă flexibilitate în ceea ce privește ratele TVA...

Comisia Europeană propune mai multă flexibilitate în ceea ce privește ratele TVA și mai puțină birocrație pentru IMM-uri

DISTRIBUIȚI
foto:capital.ro

149449 – 18012018 – Comisia Europeană a propus astăzi noi norme pentru a oferi statelor membre o mai mare flexibilitate în stabilirea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) și în crearea unui mediu fiscal mai bun pentru a ajuta întreprinderile să se dezvolte.

Propunerile de astăzi reprezintă etapele finale ale revizuirii de către Comisie a normelor privind TVA, prin crearea unei zone unice de TVA în UE care să reducă în mod drastic 50 miliarde de euro pierdute din fraudă în domeniul TVA în fiecare an în UE, sprijinind în același timp afacerile și asigurând veniturile guvernamentale.

Regulile comune ale UE privind TVA-urile, convenite de toate statele membre în 1992, sunt depășite și prea restrictive. Acestea permit statelor membre să aplice cote reduse de TVA numai câtorva sectoare și produse. În același timp, țările UE consideră că TVA reprezintă un instrument util pentru urmărirea unora dintre obiectivele lor politice. În prezent, Comisia își îndeplinește angajamentul de a acorda statelor membre o mai mare autonomie în ceea ce privește ratele. Țările vor avea o poziție mai echitabilă în ceea ce privește unele excepții existente la norme, cunoscute sub numele de derogări de la TVA.

În prezent, Comisia abordează și problema companiilor mai mici care suferă de costuri disproporționate de conformitate cu TVA. Întreprinderile care efectuează tranzacții transfrontaliere se confruntă cu 11% costuri mai mari de conformare comparativ cu cele care tranzacționează numai pe piața internă, cu cei mai mici jucători afectați cel mai mult. Acest lucru se dovedește a fi un obstacol real în calea creșterii economice, întrucât întreprinderile mici reprezintă 98% din întreprinderile din UE. Prin urmare, propunem să permitem mai multor companii să beneficieze de avantajele unor norme mai simple de TVA, care sunt momentan disponibile numai pentru firmele cele mai mici. Costurile globale de conformitate cu TVA vor fi reduse cu până la 18% anual.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru Euro și dialogul social, a declarat: „În urmă cu trei luni, Comisia a propus revizuirea normelor UE privind TVA-ul către un regim definitiv de TVA, ceea ce înseamnă introducerea principiului impozitării TVA în țara de destinație. propunerile de rambursare a TVA sunt programate să intre în vigoare odată cu instituirea regimului definitiv„.

Pierre Moscovici, Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, a declarat: „Astăzi luăm un nou pas către crearea unui spațiu TVA unic pentru Europa, cu reguli mai simple pentru statele membre și companiile noastre. să aplice cote reduse de TVA pentru produse sau servicii specifice, reducând în același timp birocrația pentru întreprinderile mici care operează la graniță, ajutându-le să crească și să creeze locuri de muncă, pe scurt: reguli comune, atunci când este necesar pentru funcționarea pieței interne; și o mai mare flexibilitate pentru guverne să reflecte preferințele lor politice prin intermediul cotelor de TVA„.

Statele membre pot aplica în prezent o rată redusă de până la 5% pentru două categorii distincte de produse în țara lor. Mai multe state membre aplică, de asemenea, derogări specifice pentru alte rate reduse.

În plus față de o rată standard de TVA de minimum 15%, statele membre ar putea acum să pună în aplicare

  • două rate reduse separate între 5% și rata standard aleasă de statul membru;
  • scutire de TVA (sau „cota zero”);
  • rată redusă stabilită între 0% și cotele reduse.

Actuala listă de bunuri și servicii pentru care se pot aplica cote reduse ar fi eliminată și înlocuită cu o nouă listă de produse (cum ar fi armele, băuturile alcoolice, jocurile de noroc și tutunul) la care rata standard de 15% aplicați întotdeauna.

Pentru a proteja veniturile publice, statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că rata medie ponderată a TVA este de cel puțin 12%.
Noul regim înseamnă, de asemenea, că toate bunurile care se bucură în prezent de rate diferite de rata standard pot continua să facă acest lucru.

Reducerea costurilor TVA pentru IMM-uri
În conformitate cu normele actuale, statele membre pot scuti IMM-urile de TVA, cu condiția să nu depășească o anumită cifră de afaceri anuală, care variază de la o țară la alta, facilitate pe care o pierd odată cu depășirea plafonului de TVA. De asemenea, aceste scutiri sunt valabile numai pentru jucătorii interni. Aceasta înseamnă că nu există condiții de concurență echitabile pentru companiile mici care tranzacționează în cadrul UE.

În timp ce pragurile actuale de exceptare ar rămâne, propunerile de astăzi ar introduce:

  • Un prag de venit de 2 milioane EUR în UE, în cadrul căruia întreprinderile mici ar beneficia de măsuri de simplificare, indiferent dacă acestea au fost deja scutite sau nu de TVA;
  • Posibilitatea ca statele membre să elibereze tuturor întreprinderilor mici care îndeplinesc condițiile de scutire de TVA de obligațiile privind identificarea, facturarea, contabilitatea sau returnarea;
  • Un prag al cifrei de afaceri de 100.000 EUR care ar permite societăților care operează în mai multe state membre să beneficieze de scutirea de TVA.

Propunerile legislative vor fi înaintate Parlamentului European și Comitetului Economic și Social European spre consultare și spre adoptare Consiliului. Amendamentele vor intra în vigoare doar atunci când se va trece efectiv la regimul definitiv.

Măsurile propuse urmăresc redefinirea spațiului definitiv unic în domeniul TVA propus în octombrie 2017 și Planul de acțiune privind TVA pentru o zonă unică de TVA a UE prezentată în aprilie 2016.

Sistemul comun de taxă pe valoare adăugată (TVA) joacă un rol important pe piața unică a Europei. TVA reprezintă o sursă importantă și tot mai mare de venituri în UE, majorând peste 1 trilion de euro în 2015, ceea ce corespunde unui procent de 7% din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează și pe TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.