Acasă Externe Meleșcanu s-a întâlnit cu românii din Cernăuți

Meleșcanu s-a întâlnit cu românii din Cernăuți

DISTRIBUIȚI
foto: facebook.com/mae

149352 – 11012018 – Reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți au avut o întâlnire cu Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe al României și Liviu Pop, ministrul Educației Naționale, relatează BucPress.

Liderii societăților pentru cultura românească, reprezentanții organelor de presă, directorii de școli cu limba română de predare și primarii români din nordul Bucovinei au dialogat sincer cu demnitarii români, conturând principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din zonă.

În centrul discuțiilor s-a aflat Legea Educației din Ucraina, care este o lovitură asupra identității lingvistice a românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

A fost abordată problema presei de limba română și căilor de susținere de către statul român a educației în limba română din Ucraina.

Teodor Meleșcanu a comunicat că toate subiectele de actualitate pentru românii din Ucraina vor fi incluse pe agenda de discuții cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin, adăugând că românii din Ucraina este una dintre cele mai importante comunități istorice ale României.

Întâlnirea a fost moderată de consulul general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan, la Cernăuți fiind prezenți președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, șefii de misiuni diplomatice românești din Transcarpatia și Odesa, dar și Ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu.

Totodată, astăzi, în satul Iordănești, raionul Hliboca (Cernăuți, Ucraina), a avut loc inaugurarea festivă a noii școli cu predare în limba română. La eveniment au fost prezenţi ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, ministrul Învățământului și Științei al Ucrainei, Lilia Grinevici împreună cu ministrul Educației Naționale din România, Liviu Marian Pop.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.