Acasă Cultura/Media Opera lui Aman, ”Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, prezentată publicului

Opera lui Aman, ”Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, prezentată publicului

DISTRIBUIȚI

149513 – 23012018 – Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Național de Istorie a României prezintă publicului o remarcabilă operă de artă semnată de Theodor Aman: ”Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) marchează celebrarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, prezentând publicului, începând cu data de 24 ianuarie a.c, o pictură excepțională din colecția de artă plastică a muzeului –  ”Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, realizată de Theodor Aman.

Unirea Principatelor, înfăptuită prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, a reprezentat încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cunoscut în istoriografie ca fiind ”secolul națiunilor“, un ideal pentru toți românii. Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un prim obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud și est de Carpați.

Evenimentul a fost surprins plastic în anul 1861 de către Theodor Aman în creația artistică ”Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”. Pictura, realizată în ulei pe pânză, evocă un moment de răscruce al istoriei națiunii române şi îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la Bucureşti în timpul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti.

Theodor Aman (1831 – 1891) a fost pictor și grafician român care a studiat la Craiova și București, desăvârșindu-se ca artist plastic la Paris. Este unul dintre fondatorii școlii românești de pictură, alături de Gheorghe Tattarescu punând bazele, în anul 1863, a Școlii de Arte Frumoase din București, Theodor Aman fiind și primul director al instituției de învățământ amintite. Compozițiile cu tematică istorică reprezintă genul definitoriu al unuia dintre cei mai reprezentativi pictori ai națiunii române.

Lucrarea va putea fi admirată până pe 11 februarie 2018, în Sala Lapidarium, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00 (ultimul acces făcându-se la 16:15), în baza achiziționării biletului de intrare în muzeu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.