Acasă Politic Societatea românească trebuie să nu se scindeze, ci să identifice proiecte care...

Societatea românească trebuie să nu se scindeze, ci să identifice proiecte care să o unească

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

149546 – 25012018 – Deputatul Daniel Olteanu a adresat o scrisoare deschisă președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ocazia anului Centenar, prin care îndeamnă la unitatea națională.

„Am urmărit cu multă atenţie declaraţiile dumneavoastră din ultimele zile, referitoare la modul în care România se prezintă la momentul Centenarului, dar şi la acţiunile care trebuie să accentueze semnificaţia acestui eveniment.

Punctual, sunt de acord cu două teme enunţate de domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea – societatea românească trebuie să nu se scindeze, ci să identifice proiecte care să o unească – şi de domnul preşedinte al Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu, care a vorbit, în context, despre lansarea câtorva mari proiecte de infrastructură.

Ca parlamentar ales în judeţul Vaslui, unul dintre cele mai sărace ale ţării, în poate cea mai săracă zonă a Uniunii Europene, îmi doresc enorm ca declaraţiile dumneavoastră să se transforme în fapte. Iar faptele nu se pot traduce, în opinia mea, decât în alocarea de credite bugetare în 2018, nu mai târziu, şi demararea unor mari proiecte de infrastructură care să unească două Românii, cea a bogaţilor şi cea a săracilor.

Consider că, la 100 de ani de la Marea Unire, este mai mult decât o obligaţie morală să transpunem în realitate obiectivele înaintaşilor şi să unim România şi altcumva decât declarativ.

Ca parlamentar căruia i s-au respins toate amendamentele aduse proiectului de buget, deşi se refereau exclusiv la alocarea unor sume de bun-simţ pentru investiţii în infrastructură, cu indicarea sursei de finanţare, sper că declaraţiile dumneavoastră nu vor rămâne fără urmări sau, mai grav, nu vor creşte discrepanţele regionale.

Vă rog, la 100 de ani de la Marea Unire, să oferiţi semnalul că am înţeles cu toţii că există o singură Românie, nu una a bogaţilor, hipercentralizată, şi una a săracilor.

Acest semnal se traduce într-un singur mod, prin demararea fără întârziere a acelor proiecte de infrastructură care, nu doar în opinia mea, arată mai mult decât intenţii declarative:

 

  1. Autostrada care să unească orașele București și Chișinău, cele două capitale româneşti: Bucureşti – Albiţa – Chişinău

Autostrada Bucureşti – Suceava, şi mai departe spre Cernăuţi

  1. Autostrada Iaşi – Tg. Mureş

 

Menţionez strict aceste proiecte, întrucât e destul de evident faptul că proiectele care ţin de celelalte regiuni ale ţării consumă 99% din bugetul infrastructurii.

Mai mult decât atât, vă prezint şi o situaţie în acest sens, aşa cum reiese din datele oficiale ale Ministerului Transporturilor.

România are o capitală sau Bucureştiul are o ţară?”, s-a spus foarte expresiv la Iaşi, la ultima întâlnire care a avut ca subiect susţinerea construirii A8 Iaşi – Tg. Mureş, şi e foarte adevărat. În acest moment, Bucureştiul are o ţară. Iar dacă, acum mulţi ani, soarele răsărea la Bucureşti, astăzi Bucureştiul stinge lumina unei regiuni istorice a României.

Ca vasluian, mi-e greu să accept faptul că 90 milioane euro din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Transporturilor, merg către subvenţionarea călătoriilor cu metroul, în condiţiile în care acest buget este mai mare decât cel necesar construirii variantelor ocolitoare Vaslui şi Bârlad la un loc. Nu-mi aduceţi, vă rog, ca argument cifrele referitoare la ajutoarele sociale din Vaslui, venitul minim garantat, pentru că în 2017 au fost sub 8 milioane euro.

În anul Centenarului, am subliniat şi în Parlament, distanţa Bârlad – Alba Iulia se parcurge într-o perioadă mai lungă decât distanţa Alba Iulia – Budapesta, deşi sunt mai puţini kilometri. Acesta credeţi că a fost idealul Marii Uniri? Mi-e imposibil să accept miliarde de euro investiţii în infrastructura regiunii Bucureşti şi a judeţelor bogate şi zero pentru Vaslui, 1% pentru Moldova. Această abordare, 1% pentru Moldova, nu numai că nu reprezintă un imbold de a celebra Centenarul, ci e un atentat la unitatea şi siguranţa naţională.

Din aceste motive, vă rog, în anul Centenarului, să oferiţi acest semnal, că există o singură Românie, nu una a drepturilor şi alta a obligaţiilor, nu una a bogaţilor şi alta a săracilor, nu una a celor care împart şi îşi împart şi alta a celor uitaţi, puşi la colţ. Puteți face acest lucru printr-o asumare politică şi guvernamentală fermă, clară, a alocării de fonduri, în 2018, pentru finanţarea celor trei obiective menţionate şi începerea demersurilor pentru realizarea lor, în faza documentaţiilor” transmite deputatul în scrisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.