Acasă Cultura/Media 13 februarie, Ziua Mondială a Radioului

13 februarie, Ziua Mondială a Radioului

DISTRIBUIȚI

 149783 – 13022018 – De Ziua Mondială a Radioului se atrage atenţia asupra importanţei acestui mijloc de comunicare şi sunt încurajate acţiuni de celebrare a radioului în parteneriat cu posturile de radio naţionale, regionale şi internaționale, organizaţii neguvernamentale, media şi ascultători.

În 2018, UNESCO propune pentru această zi tema Radioul şi Sportul. Protejarea și promovarea sporturilor și a jocurilor tradiționale ca practici sportive și patrimoniul cultural intangibil reprezintă o provocare cheie pentru dezvoltarea viitoare a sportului și a societăților. Radioul are un puternic impact în transmiterea evenimentelor sportive. Este, de asemenea, un mijloc de a transmite valorile jocului fair-play, al muncii în echipă și al egalității în sport.

Radio poate ajuta la combaterea stereotipurilor rasiste și xenofobe care, din păcate, sunt exprimate atât pe teren cât și în afara lui. Oferă posibilitatea de a cultiva diversitatea, ca o forță a dialogului și toleranței.

Lupta pentru egalitatea de gen este esențială pentru acest efort. Potrivit raportului Proiectului Global Media Monitoring, susținut de UNESCO, 4% din conținutul media sportiv este dedicat sportului feminin. 12% din știrile sportive sunt prezentate de femei. UNESCO se străduiește să îmbunătățească acoperirea acestui segment, să combată discriminarea de gen pe canalele de radio și să promoveze șanse egale în mass-media sportive. Sarcina este imensă.

“În Ziua Mondială a Radio, să ne mobilizăm pentru a face radioul o mass-media din ce în ce mai independentă și mai pluralistă. Să ne unim forțele pentru a sărbători potențialul radioului sportiv în promovarea dezvoltării și a păciieste mesajul transmis de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită de UNESCO în 2012, ca semn de preţuire pentru una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale umanităţii.

Inventatorul italian Guglielmo Marconi, considerat părintele radioului, a reuşit, în 1901, să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.

În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928.

Atunci a luat naştere Societatea Română de Radiodifuziune, prin contribuţia esenţială a lui Dragomir Hurmuzescu, una dintre marile personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti.

Mai mult de jumătate dintre oamenii planetei spun că ascultă în fiecare zi radioul. În ţările sărace, unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi, radioul reprezintă cea mai importantă sursă de informaţie.

În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media  inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.

Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.

În ultimii ani, peste 60 de jurnalişti radio au fost ucişi în zone de conflict, din care jumătate aveau mai puţin de 30 de ani!

Cu această ocazie, UNESCO susţine şi menţine ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani şi subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv.

Radioul este un instrument media de coeziune, educaţie şi cultură şi o platformă pentru schimbare, în care tinerii se se pot afirma.

Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisiune a postului de radio al Naţiunilor Unite din 13 februarie 1946. Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.