Acasă Social Administratie De la primarul Daniel Florea cu dedicație pentru toți locuitorii din Sectorul...

De la primarul Daniel Florea cu dedicație pentru toți locuitorii din Sectorul 5 și nu numai

DISTRIBUIȚI

 149685 – 05022018 – Centenarul Marii Uniri – statui, cascadorii, concursuri, proiecții de filme și ”festivaluri de gastronomie” prin parcuri

În Sectorul 5, cel mai sărac și murdar din Capitală, continuă cheltuirea banului public pe orice altceva numai pe ce trebuie cu adevărat nu. Anveloparea blocurilor, asfaltarea străzilor pe care nu circulă RATB și care sunt în administrarea sectorului, amenajarea corectă a parcurilor, respectând legislația, consolidarea unor școli care stau să cadă și, nu în ultimul rând, efectuarea curățeniei stradale rămân, și în 2018, visuri pentru locuitorii de aici.

Primarul Sectorului 5 – Daniel Florea – a decis, de exemplu, cheltuirea unei sume de aproximativ 2 milioane de euro (fără TVA) pentru organizarea a 13 acțiuni menite să aniverseze Centenarul Marii Uniri.

Potrivit documentelor oficiale prezentate de PSnews.ro, Florea se pregătește să amplaseze trei statui pe raza sectorului – un războinic dac, Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu -, dar și o fântână cu apă potabilă dedicată Mariei Tănase. Nota bene: cu excepția Ecaterinei Teodoroiu, niciunul dintre aceste personaje nu au nici cea mai mică legătură cu actul de la 1 decembrie 1918. Nu în ultimul rând, Florea își propune să ”pună în scenă” Marea Unire ”cu ajutorul unei trupe de actori și cascadori profesioniști”, de parcă făuritorii României Mari (cei mai mulți dintre aceștia aveau să sfârșească în temnițele dictaturii comuniste, în urma unor chinuri și torturi abominabile!) s-ar fi dedat la cascadorii și jonglerii cu prilejul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia!

O manevră cel puțin dubioasă

Toate aceste decizii (și multe altele, la fel de interesante) au fost votate în ședința Consiliului Local al Sectorului 5 de pe 26 ianuarie. Totuși, Anexa nr. 1 a ”Proiectului de hotărâre privind modificarea Programului Național de Aniversare a Centenarului României pentru anul 2018” – ridică suspiciuni de încălcare a legislației referitoare la cheltuirea banilor publici. Mai exact, conform tabelului oficial care enumeră acțiunile din 2018, Daniel Florea (care semnează și parafează documentul) a supus la vot pe 26 ianuarie aprobarea unei acțiuni care se desfășurase deja (cu toate costurile aferente!) în urmă cu două zile, pe data de 24 ianuarie (evenimentul ”Mica Unire – primul pas spre România Mare”).

Dacopatie de Ferentari!

Potrivit documentelor prezentate, Daniel Florea justifică amplasarea statuii/ansamblului statuar ”DAC” (300.000 lei / 65.000 de euro) în maniera următoare: ”Istoria Sectorului 5 este strâns legată de vatra străveche a Bucureștiului. Astfel, conform vestigiilor arheologice descoperite aici, au fost identificate așezări omenești încă din perioada paleoliticului. Sectorul 5 – ca parte din cea mai veche zonă a Bucureștiului – este strâns legat de formarea poporului român, al cărui simbol este DACUL. Amplasarea unei statui/ansamblu statuar cu acest simbol pe raza Sectorului 5 ar materializa legătura profundă a Sectorului nostru cu istoria, cu formarea poporului român, conștientizând, în rândul cetățenilor, apartenența la civilizațiile și aspirațiile din prezent”.

De la Pithecantropus erectus la Burebista

Documentul amestecă de-a valma, în doar câteva propoziții, perioada paleoliticului (aproximativ 1.000.000-10.000/8000 î. Ch.) cu Dacia (după Strabon, constituirea regatului Dac va fi avut loc în anul 70 î. Ch., când Burebista i-a unificat pe ceilalți regi geto-daci) și ajunge la concluzia (cel puțin bizară) că ”simbolul poporului român este DACUL”, ceea ce ar justifica construirea unui grup statuar (în valoare de cel puțin 65.000 de euro) dedicat… Centenarului Marii Uniri. Conform acestei ”logici”, Florea i-ar fi putut înălța o statuie și hominidului Pithecantropus erectus, care a populat, de-a lungul paleoliticului inferior (circa 700.000-120.000 î. Ch.) teritoriul României de astăzi.

Florea crede că Sectorul 5 exista în 1821!

În ceea ce privește amplasarea statuii/ansamblului statuar ”Tudor Vladimirescu” (1.125.000 lei / 242.000 de euro), decizia este motivată astfel: ”În istoria Revoluției de la 1821 și în formarea României, Sectorul 5 are o semnificație deosebită: Tudor Vladimirescu a intrat în București, cu oastea pandurilor, prin Sectorul 5. O statuie/ansamblu statuar ar putea să amintească locuitorilor Sectorului 5 importanța zonei în care locuiesc și să îi aducă mai aproape de propria istorie”. De dragul adevărului istoric, facem precizarea că Tudor Vladimirescu a intrat triumfal în București pe Podul Calicilor (Calea Rahovei), pentru simplul motiv că, în 1821, Sectorul 5 – care ar avea, potrivit lui Daniel Florea, o ”semnificație deosebită în formarea României” – nici măcar nu exista. În martie 1926, Bucureștiul a fost împărțit în patru sectoare (Galben, Negru, Albastru și Verde), după 23 august 1944 a fost reîmpărțit în trei sectoare, diferențiate tot cromatic, iar în 1950 Capitala a fost structurată în opt ”raioane”, pentru ca, în 1968, să se revină definitiv la titulatura de ”sectoare”. Abia în 1979, sectoarele au fost reduse la șase, ajungându-se la actuala structură administrativă.

Inedit: ce impact are testamentul Mariei Tănase asupra banilor publici

Dincolo de faptul că faimoasa Maria Tănase nu are nici cea mai mică legătură cu actul de la 1 decembrie 1918 (când ea avea doar 5 ani), și cu atât mai puțin cu Sectorul 5, Daniel Florea susține că amplasarea unei fântâni cu apă potabilă (1.195.000 de lei / 257.000 de euro) în memoria acesteia ar viza (țineți-vă bine!) respectarea ultimei dorințe a interpretei! Iată justificarea acțiunii: ”Acest proiect are ca scop să respecte ultima dorință a Mariei Tănase, în al cărei testament stă scris: ‹aș vrea ca pe un drum secetos și dornic de apă să se facă o fântână›. În cadrul evenimentului de inaugurare a fântânii Mariei Tănase va avea loc o prezentare de modă cu obiecte vestimentare inspirate de Maria Tănase care să scoată în evidență importanța pe care aceasta o are pentru cultura românească. În același timp, se vor proiecta holograme (video mapping) care să ne amintească de artistă și de impactul cultural pe care aceasta îl are”. Deși este vorba despre cea mai piperată statuie prevăzută în programul destinat Centenarului, documentul nu-i dezvăluie viitorul amplasament (oare care este ”drumul secetos și dornic de apă”?).

Ecaterina Teodoroiu, la Marriott

Documentele intrate în posesia PSnews.ro mai arată că ansamblul statuar ”Ecaterina Teodoroiu” (1.125.000 lei / 242.000 euro) va fi amplasat în piața din fața Hotelului J. W. Marriot. Spre deosebire de celelalte proiecte (discutabile din multe puncte de vedere), și dincolo de eventualele controverse privitoare la locul ales, ideea realizării unui monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu comportă, într-adevăr, o puternică și legitimă legătură cu Centenarul Marii Uniri, întrucât este vorba despre prima femeie-ofițer combatant din Armata Română care și-a dat viața pe front, devenind o veritabilă eroină a României Mari.

”Punerea în scenă a momentelor cu o încărcătură istorică impresionantă”: 612.650 euro

De departe cel mai costisitor proiect este ”CentenArt” (2.850.415 lei / 612.650 euro), care, conform documentației, ”se adresează atât locuitorilor din Sectorul 5, cât și locuitorilor din celelalte sectoare, având ca scop cunoașterea istoriei prin punerea în scenă a momentelor cu o încărcătură istorică impresionantă. CentenArt va aduce în același loc pasionații de film, teatru, istorie și alte arte, punând în evidență cele mai remarcabile momente și scene din istoria ultimilor 100 de ani. Proiectul se va desfășura sub forma unui festival, a fost gândit din nevoia de a cunoaște istoria, de nou, de diversitate, de cultură, în care să se regăsească atât pasionații care participă frecvent la astfel de evenimente, dar și amatorii de competiții și nostalgicii”.

Actorii, cascadorii și ”Simfonia Unirii”

Prin proiectul ”Marea Unire – filă de istorie reconstruită” (900.000 de lei / 193.440 euro), Daniel Florea susține că ”Scena Marii Uniri din 1918 va fi pusă în scenă cu ajutorul unei trupe de actori și cascadori profesioniști”. Cotat la aceeași sumă (193.440 euro), proiectul ”Simfonia Unirii” își dorește ”să reactiveze spiritul și identitatea muzicală a românilor, punând accent pe reinterpretarea actuală a unor teme din folclorul autentic românesc. Simfonia Unirii este un proiect cultural unicat, ocazionat de aniversarea Centenarului României, având la bază un concept care reunește 150 de muzicieni: 10 instrumentiști soliști, Corul Academic Radio – alcătuit din 80 de persoane și Orchestra Națională Radio – formată din 60 de instrumentiști. Pe parcursul anului 2018 ne propunem realizarea a 3 reprezentații. Povestea acestui spectacol va fi proiectată în timpul concertelor pe un panou led uriaș. Concertele vor fi filmate și disponibile online, pentru a fi mai ușor accesibile publicului larg”.

13 evenimente ”centenare” = 1.998.133 euro

Alte evenimente organizate în programul Centenar sunt: ”înfrățirea” Sectorului 5 cu o comună din Belgia, Saint-Josse-Ten-Noode (200.000 lei / 43.000 euro), spectacole ale unui ansamblu de Călușari (200.300 lei / 44.000 euro), ”Graffiti istoric” pe zidurile școlilor din Sectorul 5, ”astfel încât acestea să devină atractive pentru elevi” (200.000 lei / 43.000 euro), concursuri pe teme istorice (50.800 lei / 10.920 euro), ”Secolul românesc” – ”proiectul își propune să o readucă în scenă pe Regina Maria” (150.000 lei / 32.240 euro) și spectacole școlare de teatru (100.000 lei / 21.493 euro). Costul total (fără TVA) al acțiunilor se ridică la nu mai puțin de 9.296.515 lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 1.998.133 euro.

Noul manual de istorie – un calendar de perete!

Cel puțin interesant este că în cadrul desfășurării proiectului ”Secolul românesc”, Daniel Florea anunță că are de gând să pregătească ”lansarea unui calendar care se constituie într-un veritabil manual de istorie și care, prin fiecare filă, aduce în atenția noastră momente decisve, personalități care au marcat istoria și cultura românească, evenimente care au schimbat soarta poporului român”. Înscrisurile nu conțin sumele destinate acestor ”calendare-manuale istorice”.

Centrul ”Ștefan Iordache” și Vanghelie

Din alt document obținut de PSnews.ro mai reiese că Primăria Sectorului 5 va desfășura toate aceste proiecte prin intermediul Centrului Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache”, care, potrivit dezvăluirilor României Libere, pare o abilă sinecură de direcționare a fondurilor publice, care nu de puține ori ajung la firmele controlate de către oamenii lui Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA (printre altele) și pentru că ar fi luat o mită de 30,4 milioane de euro în schimbul acordării pretins ilegale de contracte, pe vremea când conducea Primăria Sectorului 5.

Lego istoric: 25.658 euro

Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache” a început cheltuirea fondurilor alocate proiectului Centenar al Sectorului 5. Potrivit unui anunț publicat pe portalul www.e-licitatie.ro (18.01.2018), Centrul a contractat servicii (procedura a fost de cumpărare directă, fără caiet de sarcini) în vederea realizării proiectului ”Workshop Personalități Marcante” (119.500 lei/25.658 euro). Una dintre țintele proiectului este, conform anunțului, ”dezvoltarea manualității” tinerilor. Iată descrierea: ”Workshop educativ de cunoaștere a personalităților marcante ale României, de dezvoltarea atenției, dexterității, imaginației, manualității, organizării a lucrului în echipă. În cadrul workshopului se va construi un mozaic cu dimensiunile 288×288 m, compus din cărămizi de plastic interconectate (piese de tip lego) montate pe plăci, care va ilustra o imagine reprezentativă pentru client. Mozaicul a proiectat cu un soft specializat pentru a transforma o pictură fotografie în componente ale mozaicului final”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.