Acasă Externe Agenda Europeana După ce au vizitat zonele de tranzit de la granița sârbo-ungară

După ce au vizitat zonele de tranzit de la granița sârbo-ungară

DISTRIBUIȚI

149659 – 02022018 –Experții CE fac recomandări Ungariei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor în zonele de tranzit

Comitetul Consiliului Europei Lanzarote publicat astăzi o listă de recomandări autorităților ungare privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor în zonele de tranzit la frontiera sârbo-ungară.

De la adoptarea noii legislații adoptate de Ungaria în martie 2017, minorii neînsoțiți care solicită azil în vârstă de 14-18 ani nu mai sunt trimiși la protecția copilului de tranzit. Comitetul Lanzarote și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această situație și realizat în iulie 2017, la invitația guvernului ungar, o vizită la cele două zone de tranzit la frontiera de sud a Ungariei (în apropierea Röszke și Tompa ), în care minorii sunt cazați până la luarea unei decizii privind cererea lor de azil. Vizita unei delegații a Comitetului de la Lanzarote, prima în istoria Comitetului, s-a dovedit a fi foarte utilă pentru a obține o viziune mai globală asupra situației.

La momentul vizitei, zona de tranzit Röszke a găzduit 226 solicitanți de azil din Afganistan, Irak, Iran, Siria, Pakistan și Bangladesh, inclusiv 103 băieți și 19 copii însoțiți neînsoțiți. O a doua zonă, situată în Tompa, este rezervată familiilor și bărbaților care călătoresc singuri.

În conformitate cu recomandarea principală a raportului, autoritățile ungare trebuie să asigure protecția tuturor copiilor solicitanților de azil, indiferent de vârstă, și să deschidă instituții de protecție a copilului, mai degrabă decât să-i trimită în zonele în tranzit,pentru a limita riscul de exploatare sexuală sau de abuz asupra copiilor care solicită azil.

Din cauza listelor lungi de așteptare pentru solicitanții de azil din Serbia care doresc să intre în Ungaria și capacitatea redusă de trecere a zonelor de tranzit, a fost semnalat riscul acordării de favoruri sexuale în cazul solicitărilor de azil pentu copii, în special pentru copiii neînsoțiți, în schimbul unui loc mai bun pe listă. Pentru a preveni corupția prin abuzuri sexuale, Comitetul solicită autorităților ungare să coopereze cu autoritățile sârbe pentru a gestiona listele de așteptare.

După cum a declarat delegația, majoritatea copiilor care solicită azil nu dispun de documente de identitate. Verificarea vârstei este efectuată de medicii legiști și se bazează exclusiv pe o examinare rapidă a aspectului fizic al copilului. Autoritățile ungare sunt încurajate să pună în aplicare alte mijloace de verificare și aplicarea principiului „beneficiul îndoielii“ pentru a proteja copiii, expuși unor riscuri mai mari de abuz sexual.

Raportul conține o listă de măsuri pe care autoritățile ungare ar trebui să pună în aplicare în zonele de tranzit pentru a permite tutorilor, asistenți sociali și alți membri ai personalului desemnat pentru a stabili o relație de încredere cu copiii solicitanților de azil, în scopul de a facilita divulgarea faptelor dovedite sau posibile de abuz sexual, inclusiv în trecut. Acest lucru presupune ca întreg personalul, inclusiv voluntarii, să fie instruiți și sensibilizați la problema specifică de protecție a copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual. În raportul său, delegația a subliniat că, deși în timpul vizitei interlocutorii au recunoscut că au fost informați numai cu privire la orice formă de exploatare sexuală sau de abuz împotriva copiilor solicitanților de azil zonele de tranzit, lipsa unor astfel de informații poate însemna, de asemenea, că victimele preferă să păstreze tăcerea.

Condițiile de viață ale acestor copii trebuie îmbunătățite; ar trebui să fie posibilă utilizarea telefoanelor mobile și conectarea la internet, în special pentru a avea acces la serviciile de asistență telefonică în caz de probleme. Copiii trebuie să aibă acces la interpreți, lecții de maghiară și alte cursuri educaționale, activități de agrement, asistență psihologică, asistență telefonică și asistență profesională în caz de abuz sexuală. Mai multe organizații ale societății civile ar trebui să aibă acces în zonele de tranzit pentru a ajuta copiii care solicită azil, familiile și personalul lor.

Autoritățile ungare au început deja să acționeze, așa cum a recunoscut Comitetul de la Lanzarote la ședința din această săptămână.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.