Acasă Sport Premieră românească în alpinism

Premieră românească în alpinism

DISTRIBUIȚI
fotoŞfacebook.com-ysolt.torok.75

149681 – 06022018 – Echipa românească Vlad Căpușan și Zsolt Torok au reușit ascensiunea faimosului vârf patagonian Cerro Torre, în premieră românească.

Cerro Torre, aflat în sudul Argentinei (Anzii Cordilieri), cu o înălțime de 3106 m, este considerat unul dintre cele mai inaccesibile obiective în alpinism din cauza verticalității și specificului ascensiunii.

Accesul și retragerea sunt dificile din cauza zonei inaccesibile.

Vânturile care ajung să bată cu peste 140 km pe oră rareori permit ascensiunea, iar, dincolo de dificultățile complexe ale traseului, se întâmplă ca ultimii 40 de metri să nu poată fi urcați din cauza surplombei de gheață (vestita ciuperca de gheață de pe Torre).

Ascensiunea vârfului Cerro Torre a fost reusită doar în 1974 – mult după marile explorări și cuceriri himalayene, ceea ce spune mult despre dificultatea acestui munte.

Vlad și Zsolt au parcurs peste 85km și peste 3.200 m (df.n = diferență de nivel) în cele 7 zile petrecute pe munte.

Echipa românească a urcat în deschiderea traseului împreună cu o echipă din Statele Unite, iar celelalte echipe au urcat pe traseul croit de români și americani.

Secțiunile cele mai dificile – Elmo/ Head Wall/și vestita ultima lungime surplombată au fost trecute pe rând – în special ultima lungime cu o luptă grea de peste 8 ore. Românii au dormit o noapte sub vârf pentru a putea continua ascensiunea.

Condițiile din traseu au fost neașteptat de dificile, iar temperaturile foarte scăzute.

Ascensiunea pe Cerro Torre reprezintă o nouă pagina importantă în alpinismul românesc. – Romania-actualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.