Acasă Opinii/Analize România are al treilea cel mai mic salariu minim brut pe economie...

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut pe economie din UE

DISTRIBUIȚI

149972 – 23022018 – Potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut pe economie din UE.De la începutul anului, în ţara noastră, salariul minim brut este de 1.900 de lei, care corespunde unui salariu minim de 1.162 de lei după scăderea contribuţiilor şi a impozitelor.

408 euro – acesta este salariul minim brut în România, înaintea ţării noastre situându-se Bulgaria, cu 261 de euro/lună, urmată de Lituania, 400 de euro.

Conform datelor, statele din estul UE au salarii mai mici de 500 de euro, în timp ce în nord-vest angajaţii câştigă mai mult de 1.000 de euro/lună.

Potrivit sursei citate, în frunte se află Luxemburg, cu 1.999 de euro/lună, apoi Irlanda, 1.614 euro, Olanda, 1.578, Belgia, 1.563 şi Germania şi Franţa, ambele cu 1.498 de euro/lună.

În comparație, salariul minim federal în SUA era de 1.048 euro/lună la începutul acestui an. Cel mai mare salariu minim din UE este de aproape opt ori mai mare decât cel mai mic, mai precizează Eurostat, însă decalajele salariale în rândul statelor membre sunt mai mici dacă sunt eliminate diferenţele de preţuri.

Spre exemplu, raportat la puterea de cumpărare, salariul minim din România este mai mare decât cel din Portugalia. Totodată, în UE, doar 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim pe economie, ţările care nu au un astfel de salariu fiind Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.