Acasă Politic Scrisoare deschisă către noul ministru al Sănătății

Scrisoare deschisă către noul ministru al Sănătății

DISTRIBUIȚI
foto:stiripesurse.ro

 149748 – 09022018 – Parlamentarii USR din comisiile pentru Sănătate, deputații Tudor Rareș Pop, Emanuel Ungureanu și senatorul Adrian Wiener, fac un apel public la adresa noului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prin intermediul unei scrisori deschise, în care îi semnalează 12 puncte esențiale pentru salvarea sistemului sanitar românesc.

Cunoașteți, fără îndoială, situația extrem de precară în care se află sistemul de sănătate românesc, un sistem profund viciat de corupție și nepotism, de imixtiunea fără margini a factorului politic, de permanentul deficit de caracter, realități care au afectat și afectează constant relația de încredere dintre medic și pacient, dintre medic și marii decidenți, cât și relația dintre pacient și instituțiile statului. (…) Am identificat alături de colegii noştri 12 puncte critice de a căror rezolvare va depinde dacă în viitor România va fi sau nu va fi o țară sănătoasă. Căci în prezent, din păcate, nu este”, se arată în scrisoarea deschisă a parlamentarilor USR.

Scrisoarea „Vrem o Românie sănătoasă. 12 puncte esențiale pentru reanimarea sistemului de sănătate” a fost prezentată  oficial ministrului Sănătății de parlamentarii USR, în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri, 8 februarie. „A fost o întâlnire constructivă, una care, sperăm noi, deschide calea unor schimbări de substanță în sistemul sanitar. Noul ministru și-a arătat capacitatea de a-și asuma tarele și problemele din interiorul sistemului, și acesta e un pas înainte. O așteptăm pe doamna ministru cât de curând la comisiile pentru Sănătate din Parlament pentru consultări”, a declarat deputatul USR Tudor Rareș Pop.

Cele 12 puncte esențiale pentru reanimarea sistemului sanitar românesc, potrivit parlamentarilor USR: dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti prin investiţii masive în zona reabilitării și construcției de noi spitale – unele investiţii deja asumate în Programul de Guvernare;  achiziţionarea de aparatură şi tehnică medicală modernă; sprijinirea medicilor rezidenți; Implementarea unei strategii reale de prevenţie; asigurarea accesului românilor la medicamente; debirocratizarea şi soluţionarea disfuncționalităților frecvente ale platformei informatice a CNAS; asigurarea transparenţei deconturilor făcute în numele pacienţilor şi implementarea unui mecanism de control comun MS-CNAS; susţinerea medicinei primare, care este placa turnantă a unui sistem de sănătate eficient; monitorizarea şi lupta cu infecțiile nozocomiale; combaterea rezistenței la antibiotice, asigurarea drepturilor pacientului, incluzând dreptul la informare și o nouă Lege a Transplantului pe modelul spaniol și aderarea la Eurotransplant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.