Acasă Externe SUA avertizează

SUA avertizează

DISTRIBUIȚI

 149786 – 13022018 – Statele Unite și-au manifestat îngrijorare cu privire la planurile Uniunii Europene privind crearea unei armate comune. Mai exact proiectul ar putea duce la subminarea Alianței Nord-Atlantice, care se confruntă cu o Rusie tot mai „rebelă”.

Potrivit unei analize Financial Times, SUA dorește să se asigure, totodată, că această cooperare apropiată dintre statele UE nu le va distrage de la rolurile pe care le joacă în cadrul misiunilor NATO în Afganistan și Irak

„Nu vrem să vedem că UE se retrage de la anumite îndatoriri sau că își retrage forțe dinspre NATO spre UE”, a declarat Katie Wheelbarger, înalt oficial de la Pentagon responsabil pe problemele Alianței.

În luna decembrie, liderii a 25 de state membre UE s-au exprimat în favoarea consolidării legăturilor militare în interiorul Uniunii. Astfel, Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) se va concentra pe 17 aspecte, între care antrenament militar, apărare cibernetică și îmbunătățirea mobilității trupelor la nivel european.

Cu excepția a trei state – Marea Britanie, Danemarca și Malta -, oficialii europeni au lăudat acest proiect, subliniind că urmărește să completeze NATO, nu să concureze cu Alianța.

Astfel, Katie Wheelbarger a afirmat că „atât timp cât PESCO va fi complementar și nu va distrage aliații de la cerințele și acțiunile NATO” Washingtonul va susține proiectul european.

„Dacă va fi implementată corect, mobilitatea militară va funcționa atât pentru Europa, cât și pentru NATO. Dar dacă nu va exista transparență totală, dacă nu ne asigurăm că se vor îndeplini toate cerințele – fie că e vorba de infrastructură sau schimbări de legislație în și între țări -, atunci vorbim despre scopuri distincte”, a mai spus oficialul de la Pentagon.

Potrivit estimărilor NATO, doar cinci state europene au alocat 2% din PIB pentru Apărare: Grecia, Estonia, Marea Britanie, România și Polonia. Sursa: B1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.