Acasă Politic Un pas uriaş pentru diminuarea violenței în familie

Un pas uriaş pentru diminuarea violenței în familie

DISTRIBUIȚI
foto:ziare.com

149927 – 22022018 – Introducerea Ordinului de protecţie provizoriu (OPP) în prevederile Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie reprezintă un pas uriaş în scopul diminuării fenomenului îngrijorător al violenţei domestice, şi, totodată, o formă concretă de protejare a victimelor. Modificarea acestui act normativ este salutară şi imperios necesară, iar intrarea în vigoare a noilor reglementări va avea efectele scontate de Executiv, dar şi de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ca iniţiator al proiectului, declară deputatul PSD Alexandra Presură.

Potrivit legii aflate până acum în vigoare, Ordinul de Protecţie era un instrument mult mai dificil de obţinut de victimele violenţei în familie, acesta fiind emis de către judecători, uneori la câteva zile după comiterea agresiunii. În acest timp, marea majoritate a femeilor traumatizate ori renunţau la acest demers, ori se împăcau cu partenerii violenţi, pentru a nu mai aminti situaţiile în care sufereau în tăcere, fără a apela la instituţiile abilitate.

Acum însă, se va introduce Ordinul de protecţie provizoriu, complementar Ordinului de protecţie, care va fi emis de poliţist imediat după comiterea faptei, cu caracter executoriu, fără termen, fără somaţie, şi cu o valabilitate de cinci zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecţie. Modificarea permite practic intervenţia promptă şi directă a poliţistului, pentru a înlătura agresorul din domiciliul în care s-a petrecut fapta, în cazurile de pericol iminent la adresa sănătăţii şi securităţii victimei violenţei domestice.

”Sunt convinsă că proiectul de modificare şi completare a Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie va avea drept efect imediat diminuarea acestui fenomen agravant. Nicio femeie nu trebuie să suporte agresiunile, de orice fel ar fi acestea, fizice, emoţionale, psihice, cu atât mai puţin din partea partenerilor de viaţă. Susţin cu tărie acest deziderat guvernamental şi îmi exprim încrederea că intrarea în vigoare a noilor reglementări va constitui o prioritate a Legislativului în perioada imediat următoare”, afirmă parlamentarul social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.