Acasă Externe Agenda Europeana Comisa GRECO cere Portugaliei accelerarea reformelor anticorupție în rândul parlamentarilor și magistraților

Comisa GRECO cere Portugaliei accelerarea reformelor anticorupție în rândul parlamentarilor și magistraților

DISTRIBUIȚI

145122 – 06032018 – Organismul anti-corupție al Consiliului Europei îndeamnă Portugalia să accelereze reformele pentru prevenirea corupției în rândul înalților demnitari

Într-un raport publicat astazi, Grupul de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei îndeamnă Portugalia să-și intensifice eforturile de îmbunătățire a cadrului legal pentru prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.

Raportul, care evaluează conformarea Portugaliei cu recomandările GRECO din raportul de evaluare din 2015, concluzionează că Portugalia a pus în aplicare, satisfăcător, doar una dintre cele cincisprezece recomandări. Trei au fost parțial implementate și unsprezece nu au fost încă puse în aplicare, situația fiind descrisă de GRECO drept „total nesatisfăcătoare”.

GRECO salută faptul că Portugalia a lansat o reformă ambițioasă pentru consolidarea integrității, creșterea sentimentului de responsabilitate și a transparențaei, pentru o gamă largă de persoane care dețin funcții publice, inclusiv parlamentari.

Raportul constată totuși că rămâne de văzut dacă și cum se dezvoltă principiile generale și standardele de conduită pentru parlamentari. Printre alte chestiuni restante, raportul remarcă forma finală a cadrului de reglementare a conflictelor de interese și declarațiilor de active și dacă sancțiunile mai adecvate vor fi introduse și aplicate în practică. GRECO subliniază necesitatea de a îmbunătăți procesul de elaborare a legii pentru a permite egalitatea și diversitatea accesului, precum și contribuția tuturor părților interesate, inclusiv a societății civile.

În ceea ce-i privește pe judecători, GRECO subliniază lipsa punerii în aplicare a recomandărilor de promovare a unei independențe mai mari a sistemului judiciar și judecătorilor și întărirea încrederii opiniei publice față de aceștia. Rolul consilierului juridic ca garant al independenței justiției a fost consolidat. Mandatul lor rămâne limitat la exercitarea responsabilităților manageriale și disciplinare față de judecători și la anumite obligații administrative în ceea ce privește instanțele districtuale.

Componența consiliilor și a juriilor care supraveghează stabilirea listelor scurte de candidați pentru funcția de judecător al curții de apel și judecător al instanței supreme se bazează pe majoritatea membrilor care nu sunt judecători, chiar dacă sunt în pregătire amendamente la Statutul magistraților. Raportul notează, de asemenea, că evaluările periodice ale judecătorilor nu pun în valoare în mod echitabil, obiectiv și în timp util integritatea și respectarea standardelor de conduită.

Pe de altă parte, GRECO salută inițiativa procurorului public, care, cu mici excepții, publică rezultatele procedurilor disciplinare interne. Îi încurajează să adopte standarde clare, aplicabile și accesibile pentru conduita profesională a procurorilor, care ar trebui să servească drept bază pentru promovare, evaluare în timp util și acțiuni disciplinare. În plus, GRECO subliniază necesitatea revizuirii Statutului Procuraturii pentru a proteja procurorii  debutanți de ingerințele sau presiunile inutile sau ilegale ale superiorii lor.

GRECO solicită autorităților portugheze punerea în aplicare a recomandărilor restante până la 31 decembrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.