Acasă Social Dacă ministrul Justiției premiază infractorii, sindicaliștii din Penitenciare cer despăgubiri și pentru...

Dacă ministrul Justiției premiază infractorii, sindicaliștii din Penitenciare cer despăgubiri și pentru victimele infracțiunilor

DISTRIBUIȚI
foto:mediafax.ro

145400 – 21032018 –  Ministrul Justitiei a anuntat ieri, 20 martie 2018, ca intenționează să propună un proiect prin care foștii deținuți, care au stat în condiții improprii în penitenciare în perioada iunie 2012 – octombrie 2017, să beneficieze de o despăgubire între 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detenție.

În acest context, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor îi propune ministrului Justiției  ca, pentru a face dreptate, să aibă în vedere și o serie de amendamente:

  1. Plata acestei despăgubiri să se facă pentru toți deținuții care au stat în condiții improprii. Dacă scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranță ca aceste conditii nu au fost improprii doar în perioada 2012 – 2017.
  2. Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu în condiții improprii pentru angajații sistemului penitenciar. Dacă situația este atât de gravă, toți cei care au trăit și lucrat în aceste condiții trebuie să fie despăgubiți.
  3. Plata despăgubirii să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Dacă Statul Român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate.

Conform estimarilor sindicaliștilor, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urma să primească între 8.000 și 12.000 de euro, conform cifrelor avansate de ministrul Justiției. Un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deși dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toții într-o țară improprie.

Suma ar putea fi însă de aproximativ 5 ori mai mică dacă despăgubirea s-ar raporta strict la zilele care ar fi putut fi considerate ca executate dacă foștilor deținuți li s-ar fi aplicat recursul compensatoriu. Ceea ce, desigur, nu face această propunere a ministrului Justiției mai putin absurdă.

Precizăm că ministrul Justiției denaturează adevărul pretinzând  că CEDO ne obligă la această măsură. O afirmație la fel de falsă pe cât a fost cea îndelung vehiculată referitoare la o pretinsă amendă de 80 de milioane de euro. 

În realitate, CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar și nu ne impune nici grațieri mascate și nici premii pentru infractori”, transmite Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.