Acasă Politic Dănuţ Bica: România  riscă să aibă în viitor cei mai săraci pensionari

Dănuţ Bica: România  riscă să aibă în viitor cei mai săraci pensionari

DISTRIBUIȚI
foto:bitpress.ro

145341 – 19032018 – Deputatul Dănuţ Bica îi acuză pe liderii majorității parlamentare PSD-ALDE de ipocrizie, demagogie şi nepăsare, deoarece au promis electoratului legi nediscriminatorii în domeniul salarizării şi pensiilor, dar în realitate, prin deciziile adoptate, au accentuat şi mai mult inechităţile şi discriminările sociale:

,,Românii nu trebuie să uite că au fost înşelaţi cu promisiuni mincinoase, nu doar o dată, nu de două ori, ci aproape de fiecare dată când actualii guvernanţi se pregăteau să ia decizii cruciale cu privire la veniturile angajaţilor sau ale pensionarilor. De exemplu, în data de 15 decembrie 2016, Liviu Nicolae Dragnea, liderul PSD care urma să devină peste o săptămână şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, printr-o declarație ipocrită, îşi anunţa demisia din Parlament, cu câteva zile înainte de finalul mandatului 2012-2016, pentru a nu beneficia, chipurile, de pensia specială de parlamentar aferentă perioadei respective. Aceasta era una dintre multele pensii „speciale” inventate de PSD, iar liderul partidului de guvernământ crea impresia că se disociază de sistemul imoral şi injust al pensiilor ,,speciale”, oficializat prin votul parlamentarilor săi. Nu ştim dacă a fost o simplă declaraţie politică sau dacă şi-a dat demisia cu adevărat, însă ceea ce ştim cu siguranţă este faptul că în ultimele 15 luni guvernele domnului Dragnea nu au luat decizii în acest domeniu sensibil decât în contradicție cu spiritul de echitate şi bunul simț: au înființat pensii „speciale” generoase, pentru cât mai multe categorii de angajaţi „speciali”din sistemul public, pensii care nu au nicio legătură cu vechimea în muncă şi contributivitatea acestora. Evident că printre „speciali” nu se află nici cadrele didactice şi nici medicii.

De când a preluat efectiv conducerea României, domnul Dragnea nu mai este deranjat de pensiile de zeci de mii de lei pe care le primesc tineri pensionari, unii abia trecuţi de 40 de ani. Nu este deranjat nici de faptul că, drept consecință a salarizării mizerabile a profesorilor, îi condamnă pe aceştia la pensii de asigurări sociale care vor depăși cu foarte puţin valoarea pensiei minime acordate persoanelor fără vechime în muncă. Domnul Dragnea a uitat cu totul de promisiunile făcute în campania electorală, iar acum acţionează, mânat de un cinism greu de explicat, tocmai în sensul contrar angajamentelor electorale asumate, provocând accentuarea injusteţilor și discriminărilor în rândul salariaților şi pensionarilor. În concluzie, promisiunile electorale ale PSD la capitolul salarii și pensii, ca şi cele din alte domenii, s-au dovedit a fi doar populism şi demagogie ieftină, prin care, din păcate, au fost deturnate voturile unui mare număr de alegători.”

Deputatul Dănuţ Bica consideră că pensiile bazate pe contributivitate trebuie să constituie regula, nu excepţia, iar lovitura dată de guvernarea PSD-ALDE contribuţiilor la Pilonul II de pensii trebuie corectată în cel mai scurt timp, pentru a evita riscul de a face din viitorii pensionari români cei mai săraci cetăţeni din Uniunea Europeană:

,,Pensiile speciale, atât de dragi domnului Dragnea, trebuie eliminate cât mai curând. Să nu uităm faptul că pensiile speciale sunt apanajul exclusiv al sectorului public. În sectorul privat, un angajat nu poate visa niciodată la drepturi „speciale”. Este de nepermis ca angajaţi din sectorul public, cu vârste de puţin peste 40 de ani, să devină pensionari de lux, oricare ar fi fost munca pe care au prestat-o aceştia. Dimpotrivă, la 40 de ani un angajat prestează  munca la cel mai înalt randament, pentru că este în plenitudinea capacitaților fizice şi intelectuale şi a acumulat o însemnată experiență profesională, pe care trebuie să o valorifice în serviciul public. În cel mai scurt timp trebuie să se revină la un sistem de pensii bazat exclusiv pe contributivitate. Înţelegem faptul că, pentru două categorii profesionale,militarii şi magistraţii, Constituţia permite şi chiar prevede posibilitatea acordării de pensii de serviciu. Ştim cu toţii că sunt meserii specifice şi putem accepta aceste excepţii. Numai că, în România, de la cele două excepţii am ajuns în situația în care aproape că pensiile speciale constituie regula, nu excepţia!

Nu trebuie să uităm că, prin falsa revoluţie fiscală, prin transferul cotelor de contribuţii la asigurările sociale şi de sănătate de la angajator la angajat şi prin diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, guvernele domnului Dragnea au lovit şi în pensiile obligatorii plătite de la bugetul asigurărilor sociale, dar, şi mai grav, în contribuţiile individuale administrate privat ale celor care vor ieşi la pensie peste câțiva ani. Pentru că salariul mediu brut, care intră în calculul pensiei de asigurări sociale, a crescut de la puţin peste 3300 de lei în anul 2017 la 4162 în anul 2018, punctajele individuale ale pensionarilor vor fi cu cel puţin 10% mai mici, începând din acest an. De asemenea, prin scăderea cuantumului contribuţiilor la Pilonul II de la 6% la 3,75%, pensiile viitorilor pensionari vor fi mai mici cu până la 20%. Ca să plătească pensiile de azi, pe care nici măcar nu le-a majorat de la 1 ianuarie 2018, conform prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, Guvernul PSD-ALDE a amanetat viitorul angajaţilor cu vârste de 45-50 de ani. ,,Mai pe româneşte”, cum îi place ministrului Munciişi Justiției Sociale să spună, s-a tăiat din pensiile viitoare, ca să se acopere cheltuielile cu pensiile din prezent. Aceasta este dovada supremă a incompetenţei Guvernului, care, în plină perioadă de creştere economică, taie din salariile reale, nu majorează pensiile la timp şi reduce pensiile viitorilor pensionari.

Una dintre prioritățile principale ale viitorului guvern PNL, care va fi instalat după guvernele domnului Dragnea, o va constitui repararea nedreptăţilor create în sistemul public de salarizare, în special pentru cadrele didactice şi medicii excluşi de la majorările salariale de care ar fi trebuit să se bucure în prezent, eliminarea pensiilor speciale, precum şi creşterea rapidă a contribuţiilor la Pilonul II, cel puţin la nivelulde 6% prevăzut de Legea pensiilor. Banii de la Pilonul II reprezintă economiilede o viaţă ale angajaţilor, suntproprietate privată, şi niciun guvern, oricare ar fi el şi de oricine ar fi condus, nu are voie să se atingă de ei. Dimpotrivă, guvernele au obligația de a căuta soluţii pentru ca aceste sume acumulate în conturile individuale ale viitorilor pensionari să fie tot mai mari, să producă randamente cât mai înalte, pentru a le asigura actualilor contribuabili o viaţă decentă după pensionare” mai spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.