Acasă Politic Dobrovie: România ar putea oferi expertiză pentru Parchetul European

Dobrovie: România ar putea oferi expertiză pentru Parchetul European

DISTRIBUIȚI

145078 – 02032018 – Înființarea Parchetului European reprezintă un nou cadru pentru protejarea statului de drept și combaterea corupției transfrontaliere, contribuind la consolidarea sistemului judiciar românesc, prin profesionalizarea și sporirea independenței acestuia, iar România ar putea oferi expertiza și experiența dobândită în ultimii ani în privința combaterii corupției, dispunând de posibilitatea de a face schimb de bune practici cu procurorii din celelalte state membre, în vederea îmbunătățirii tehnicilor de combatere și sancționare a cazurilor de corupție, este de părere deputatul USR Matei Dobrovie.Acesta arată că experiența DNA în cazuri complexe de corupție o califică să contribuie cu expertiză și bune practici în cadrul Parchetului European.

Dobrivie consideră că în contextul actual, promovarea progreselor din ultimii ani în domeniul justiției ar fi putut reprezenta un avantaj strategic, consolidând încrederea partenerilor europeni în România și oferindu-i o capacitate de negociere mai mare.

Parlamentarul USR critică majoritatea PSD-ALDE, pe care o acuză că împiedică România să devină un membru mai puternic în UE.

În context, deputatul face trimitere la recenta vizită la București a prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citând o remarcă a oficialului european referitoare a ultimii pași pe care România îi are de parcurs pentru ridicarea MCV, dar pe care actuala majoritate parlamentară nu pare să vrea să-i parcurgă.

Dobrovie mai arată că lupta anticorupție din ultimii ani este unul dintre cei mai puternici vectori pozitivi de imagine ai României și că limitarea independenţei actului de justiţie va crea o imagine negativă României pe plan european.

Demersurile PSD-ALDE de a subordona justiția ne împing, din nou, la periferia UE, punând în pericol reformele făcute de România în justiție și progresele în combaterea corupției. Prin presiunile puse asupra ministrului Justiţiei de a declanşa procedura de revocare a procurorului șef al DNA, fără să prezinte critici pertinente la adresa acesteia, liderii coaliţiei de guvernare au transmis un mesaj puternic pe plan european:  Puterea din România doreşte revenirea la un sistem de justiție controlat politic, și nu o integrare accentuată în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Obedienţa faţă de liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a determinat pe ministrul Toader să acţioneze la comandă, fără să ţină cont de aprecierile Comisiei Europene menţionate în mod explicit în ultimele trei rapoarte MCV”, a declarat deputatul Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă din Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.