Acasă Politic Dreptul minorităților naționale de a învăța în limba maternă nu poate fi limitat

Dreptul minorităților naționale de a învăța în limba maternă nu poate fi limitat

DISTRIBUIȚI

145431 – 22032018 –   În cursul acestei săptămâni, deputatul Biró Rozália-Ibolya, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputatilor,  l-a primit în vizită de curtoazie pe Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București.Rozália Biró a prezentat preocupările Comisiei pentru politică externă și ale societății românești legate de recenta adoptare a Legii învățământului în Ucraina, susținând necesitatea de a fi respectate recomandările Comisiei de la Veneția și subliniind că dreptul minorităților naționale de a învăța în limba maternă  nu poate fi limitat.

Cei doi interlocutori au apreciat relansarea, după 11 ani, a activității Comisiei Mixte, forma finală a Protocolului de cooperare în Educație, dezvoltarea relațiilor economice, dublarea volumului comerțului bilateral, subliniind că este nevoie de mai multă cunoaștere, de contacte interumane, de pragmatism, pentru un parteneriat bazat pe voința comunităților. S-a marcat rolul societății civile și al organizațiilor nonguvernamentale, rolul turismului și al universităților, ca o cale de întărire a cunoașterii reciproce și de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

Rozália Biró a apreciat importanța majoră a colaborării dintre cele două Comisii de politică externă, gama largă de subiecte și preocupări comune, necesitatea dialogului și a relansării relațiilor dintre cele două legislative, care vor contribui semnificativ la dezvoltarea cooperării economice, culturale și educaționale dintre România și Ucraina.

De asemenea, deputatul a evidențiat necesitatea respectării Tratatului de parteneriat între Ucraina și România, conform căruia cele două părți s-au obligat la un dialog și o colaborare strânsă în problematica minorităților, cu scopul păstrării culturii, identității naționale, a drepturilor minorităților naționale.

A subliniat susținerea fermă pe care România a acordat-o demersurilor europene ale țării vecine și necesitatea dezvoltării unui dialog aprofundat, sincer și deschis, pentru un parteneriat bazat pe pragmatism și predictibilitate.

Ambasador Bankov a afirmat că este doar o lege-cadru, proiectele privind educația secundară fiind încă în dezbatere publică și în consultare cu reprezentanții minorităților. De altfel, în Parlamentul ucrainean sunt în dezbatere, la comisiile parlamentare, o serie de proiecte legislative legate de statutul limbii de stat, de educație, de mass-media și de religie. A subliniat că toate recomandările Comisiei de la Veneția vor fi respectate iar punerea în aplicare a fost amânată pentru 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.