Acasă Politic Dumitru Oprea: O lege strâmbă pune în pericol sănătatea întregii populaţii

Dumitru Oprea: O lege strâmbă pune în pericol sănătatea întregii populaţii

DISTRIBUIȚI

 145169 – 08032018 – Deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dr. Geronimo Răducu Brănescu, să exprime un punct de vedere, precum şi un plan de măsuri privind Legea pentru aprobarea OUG nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Acest act normativ, retrimis în Parlament pentru reexaminare de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost intens contestat de Colegiul Medicilor Veterinari şi alte asociaţii de profil din perspectiva riscurilor la care este supusă populaţia în urma unor prevederi neconforme cu interesul sănătăţii publice.

Dincolo de aspectul semnalat de preşedintele țării în cererea de reexaminare, actul normativ a fost întâmpinat cu multă reticenţă din partea profesioniştilor domeniului. A fost contestat de către Colegiul Medicilor Veterinari, în special, pentru efectele sale negative.

Colegiul Medicilor Veterinari a atras atenţia că România va deveni singura ţară din Uniunea Europeană în care persoanele fără pregătire de specialitate vor putea comercializa cu amănuntul produse biologice şi medicamente de uz veterinar. Colegiul atrage atenţia că, la momentul intrării în vigoare a legii în noua formă, va apărea „un risc major al accidentelor post-administrare la indicaţia unor persoane neavizate“.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea îi solicită preşedintelui ANSVSA să exprime punctul de vedere oficial privind riscurile reclamate de Colegiul Medicilor Veterinari, generate de Legea pentru aprobarea OUG 70/2017. Totodată, parlamentarul ieșean a cerut prezentarea măsurilor pe care ANSVSA le va lua pentru protejarea sănătăţii populaţiei, în condiţiile în care Colegiul Medicilor Veterinari susţine că există riscul creșterii rezistenței la antibiotice ca urmare a consumului de produse provenite de la animale tratate fără respectarea prescripțiilor medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.