Acasă Politic Execuțiile din PNL

Execuțiile din PNL

DISTRIBUIȚI
foto:ziuaveche.ro

Sorin Roșca Stănescu

145586 – 30032018 – E fantastic! Ludovic Orban a trecut la execuții. Majore. Exclude din PNL un liberal de marcă. Pe Daniel Zamfir. Care îi pune în pericol poziția. Pur și simplu pentru că ar putea deveni liderul PNL. Și, la viteză, face o nevăzută. Exclude doi liberali, pe motiv că aceștia nu ar fi membri PNL. Este vorba despre Petre Roman și Corneliu Dobrițoiu. Ultimii doi sunt eliminați doar pentru delict de opinie. Ce se întâmplă de fapt?

Să o luăm pe rând. Senatorul Daniel Zamfir, un om cu certe calități politice, extrem de activ și bine pregătit în plan economic, a condus până de curând comisia de specialitate a Senatului României, reprezentând Partidul Național Liberal. Inițial, a intrat în conflict cu Ludovic Orban întrucât acolo, în Comsia economică, a încercat să promoveze capitalul național. Să găsească soluții legislative pentru a îngrădi o dominație de tip neconcurențial exercitată în economia românească de capitalul străin. Cel mai concludent exemplu este cel legat de politica băcnilor cu capital străin, care îi sufocă literalmente atât pe cetățenii României, cât și pe reprezentanții societăților comerciale. Prin practicarea de dobânzi mult mai mari decât cele practicate în piața europeană. El a lovit în plex și o altă practică a acestor bănci, cea a executărilor silite făcute discreționar prin aplicarea unei strategii de jefuire a celor insolvabili. Dintr-un motiv care îmi scapă, dar îl pot cu ușurință intui, Ludovic Orban s-a așezat pe cealaltă parte a străzii. Sau a fost așezat. Acesta este primul motiv care a determinat executarea lui Daniel Zamfir în Comitetul Politic Executiv, printr-o decizie vizând excluderea sa în Consiliul Național.

Al doilea motiv este că Daniel Zamfir, spre desoebire de Ludovic Orban, atunci când apare în platourile televizunilor de știri, pledează pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Refuzând să aplaude și să aprobe automat derapajele unor instituții de tip DNA.

De fapt, Daniel Zamfir se face vinovat de faptul că încearcă să întoarcă instinctiv sau deliberat PNL acolo und este locul acestui partid.  Un partid care, în mod tradițional, a fost național și liberal în sensul cel mai larg al cuvântului.

Până la un punct, aș putea înțelege de ce Ludovic Orban face toate eforturile pentru a-l executa pe Daniel Zamfir, mai întâi eliminându-l din conducerea Comisiei economice a Senatului, apoi chiar din partid. Îi este teamă că acest lider autentic îi va lua într-o bună zi locul. Și atunci, mai bine scapă de el. Luându-i gâtul sub pretextul delictului de opinie. Deși în statutul PNL nu există absolut nicio prevedere de natură să-l pedepsească pe un parlamentar al acestui partid pentru delictul de a promova acte normative care, de altfel, au și mulți cosemnatari liberali. Pentru că, formal cel puțin, altceva nu i se poate reproșa lui Daniel Zamfir.

Dar iată că Ludovic Orban merge mai departe. Mai execută doi liberali. De data aceasta pretextul, dacă nu este total ridicol, este fabulos. Și anume că cei doi, de fapt, nu ar fi membri PNL. Că cei doi ar fi niște corpuri străine rătăcite de ani de zile prin partid, iar partidul, făcându-și ordine, îi elimină, la fel cum organismul elimină un implant nereușit.

Unul este Corneliu Dobrițoiu. Care nu ar fi membru PNL. Omul e membru PNL cu acte în regulă din 2006. Orban nu l-a mai găsit în arhive. Dar Dobrițoiu a prezentat în platoul unei televiziuni de știri carnetul său de membru. Mai mult chiar. Dobrițou a fost ministru al Apărării sub guvernarea PNL. Cum Dumnezeu ar fi putut PNL, condus la acea dată de Crin Antonescu, să-l propună și să-l susțină pe Dobrițoiu în funcția de ministru al Apărării într-un algoritm complicat cum era cel din USL, dacă Dobrițoiu nu ar fi fost membru al acestui partid?  Pentru cine nu știe, e important de precizat că asemenea propuneri de minștri sunt întotdeauna formulate și aprobate mai întâi în Comitetul Politic Executiv și apoi în Consiliul Național. Consilul Naional este alcătuit din circa 100 de persoane. Să fi suferit toți aceștia de orbul găinii atunci când l-au validat pe Dobrițoiu pentru funcția de ministru al Apărării?

Dobrițoiu a fost executat pentru delictul de opinie. Pentru că în dezbaterile din platoul unor televiziuni de știri, fără a spune niciodată că vorbește în numele PNL, și-a exprimat în mod liber opiniile. Iar opiniile lui Dobrițoiu au fost asemănătoare cu cele exprimate de Daniel Zamfir.

Și a venit și rândul lui Petre Roman. Nici Petre Roman, după opinia lui Ludovic Orban, însușită în mod straniu de majoritatea membrilor Biroului Politic, nu ar fi membru PNL. Ei bine, este. Petre Roma este membru PNL din 2007. Atunci când partidul condus de el a fuzionat prin absorbție cu PNL. S-a întâmplat pe vremea când PNL era condus de Călin Popescu Tăriceanu. În acel moment, nu numai Petre Roman, ci toți membri respectivului partid au devenit liberali. La fel cum ultima dată, tot printr-o fuziune, au devenit liberali cei mai apropiați colaboratori de azi ai lui Ludovic Orban, foștii pedeliști. Petre Roman este identificat de Ludovic Orban drept un non-liberal tot pentru delictul de opinie. Gândește și se exprimă altfel decât el.

Singurul lucru care mă miră este că nu mi-a vent și mie rândul. Și eu aș putea fi exclus. Tot pentru delict de opinie. Sau aș putea fi considerat un intrus. Ca Dobrițoiu și Roman. Un non-liberal. Aștept.

Și mă crucesc când mă gândesc că nu au trecut mulți ani de când nu o dată, ci de multe ori, ne întâlneam toți, inclusiv Ludovic Orban, inclusiv Crin Antonescu, care și el ar putea fi exclus pentru delict de opinie, inclusiv Tăriceanu, care s-a auto-exclus, inclusiv Petre Roman și mulți alții, în jurul unei mese ovale prezidate de regretatul Dinu Patriciu. Poate, într-o noapte, visează urât Ludovic Orban și decide să îl excludă în contumacie din PNL și pe Dinu Patriciu.

Teamă mi-e să nu se întâmple ca în Grecia. Să ne trezim cu un PNL interior și cu un PNL interior. Cei avizați știu ce spun.

Procedând așa cum a procedat, bietul Ludovic își semnează condamnarea la moarte politică. Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.