Acasă Externe Agenda Europeana În Europa, Educația trece la un alt nivel

În Europa, Educația trece la un alt nivel

DISTRIBUIȚI

145300 – 16032018 – Comisia Europeană a lansat Erasmus+ Virtual Exchange, un proiect care în următorii doi ani va trebui să promova dialogul intercultural și îmbunătăți competențele a cel puțin 25.000 de tineri prin intermediul instrumentelor digitale de învățare.

Proiectul include cele 33 de țări în care se desfășoară programele Erasmus+ și regiunea sud-mediteraneeană, care include Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Libia, Marocul, Palestina*, Siria și Tunisia.

Versiunea online a Erasmus+ va completa Programul tradițional privind mobilitatea fizică și ar putea fi extinsă în viitor la alte regiuni ale lumii.

Erasmus+ Virtual Exchange va face legătura între tineri, lucrători din domeniul tineretului, studenți și cadre didactice universitare din țări europene și țări din vecinătatea sudică a UE prin discuții moderate, grupuri de proiect transnaționale, cursuri online deschise și acțiuni de formare. De exemplu, tineri din țări diferite vor putea interacționa o dată pe săptămână pentru a discuta pe marginea unor subiecte cum ar fi evoluțiile economice, sau modificările climatice, interacțiuni care ar fi facilitate de un moderator și care s-ar desfășura pe baza unor materiale distribuite în prealabil.

Activitățile se vor desfășura ca parte a unor programe de învățământ superior sau proiecte organizate pentru tineret. În stadiul pregătitor, Erasmus+ Virtual Exchange a generat interes în rândul universităților și al organizațiilor de tineret și au fost create deja 50 de parteneriate, iar 40 de persoane au beneficiat de programe de formare pentru a deveni moderatori de dezbateri.

Contactele și schimburile cu omologi din străinătate reprezintă o excelentă oportunitate de a dobândi cunoștințe și competențe noi, precum și de a consolida toleranța și acceptarea reciprocă. Erasmus+ Virtual Exchange promovează dialogul intercultural între tineri, în conformitate cu Declarația de la Paris, convenită în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației din UE în martie 2015. Declarația are ca scop promovarea prin educație a valorilor cetățenești și a valorilor comune ale libertății, toleranței și nediscriminării.

În cursul etapei pilot, cu un buget de 2 milioane de euro până în decembrie 2018, Erasmus+ Virtual Exchange va ajunge la cel puțin 8.000 de tineri. Dacă programul va avea succes, va fi reînnoit până la sfârșitul anului 2019 pentru a ajunge la încă 17.000 de persoane. În viitor, Erasmus+ Virtual Exchange ar putea deveni o acțiune periodică și ar putea fi extins pentru a ajunge la și mai mulți tineri din alte regiuni.

Erasmus+ sprijină deja mobilitatea de învățare și predare între țările din vecinătatea sudică a UE și UE. Începând cu 2015, au fost finanțate peste 1.000 de proiecte între universități europene și din sudul Mediteranei, care intenționează să încurajeze aproximativ 15.000 de studenți și personal din sudul Mediteranei să vină în Europa, în timp ce peste 7.000 de europeni vor avea posibilitatea de a preda sau studia în aceste țări. În plus, aproximativ 2.200 de tineri din țări aflate în vecinătatea sudică a UE și lucrători din domeniul tineretului participă anual la proiecte de învățare non-formală.

Erasmus+ este unul din cele mai de succes programe emblematice ale UE, prin care studenții și tinerii din țările europene și din țările din vecinătatea sudică a UE, din diferite medii sociale, sunt sprijiniți și încurajați să participe la programe de mobilitate, pentru promovarea educației și înțelegerii interculturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.