Acasă Social Intervențiile ”Apelor Române” în județul Covasna

Intervențiile ”Apelor Române” în județul Covasna

DISTRIBUIȚI

 145306 – 16032018 – În intervalul 14 – 15 martie 2018, o echipă de specialiști condusă de directorul general al  A.N. ”Apele Române”, Victor Sandu, aflat sub coordonarea ministrului Ioan Deneș din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, s-a deplasat în satul Căpeni, care aparține orașului Baraolt, din județul Covasna, pentru a analiza și evalua situația existentă din teren.

În ultima perioadă, conform avertizărilor hidrologice, la stațiile hidrometrice Podu Olt, Feldioara și Hoghiz, amplasate pe râul Olt, s-au depășit cotele de pericol, fapt ce a condus la fenomenul de remuu pe pârâul Căpeni, afluent cadastrat de stânga al Oltului. Digurile de remuu, de pe pârâul Căpeni, au fost deversate cu o lamă de cca. 3-4 cm în mai multe puncte, pe un sector de cca.100 m amonte de confluența cu râul Olt.

În momentul de față, situația în zona critică s-a stabilizat, măsurile întreprinse de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna împreună cu echipele ISU și membrii CLSU Baraolt (supraînălțarea și consolidarea digurilor cu saci de pământ) au condus la stoparea deversării digurilor, dar riscul de cedare a acestora rămâne în continuare ridicat din cauza fenomenului de eroziune internă (infiltrații prin și pe sub corpul digului).

S.G.A. Covasna a intervenit cu un buldoexcavator pentru deblocarea unui pod pe DJ 131B.

Joi, de la ora 13.00, cotele râului Olt sunt în scădere iar la stația hidrometrică Podu Olt se înregistra o cotă de 477 cm (CI+27cm), la stația hidrometrică Feldioara 418 cm (cu 2 cm sub cota de inundație) și la stația hidrometrică  Hoghiz 466 cm (CI+16 cm).

Unităţile teritoriale ale A.N. ”Apele Române” acţionează prin formaţiile de intervenţie cu utilaje şi materiale din stocul de apărare. Se monitorizează permanent cursurile de apă, se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, dar şi punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice. Se acordă în continuare o atenţie deosebită respectării prevederilor Regulamentelor de exploatare în condiţii de ape mari, asigurării tranşelor de atenuare în acumulări, acolo unde evoluţia fenomenelor hidrologice o impune. Toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din județele avertizate conlucrează permanent cu Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și autoritățile locale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.