Acasă Politic Învățământul general obligatoriu de 15 ani

Învățământul general obligatoriu de 15 ani

DISTRIBUIȚI
foto :a1.ro

145546 – 28032018 – Camera Deputaților a adoptat miercuri, 28 martie, în ședința de vot final, Propunerea legislativă pentru modificarea art.16 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, act normativ care stabilește că învățământul general obligatoriu este de 15 clase, incluzând astfel ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar.

Proiectul de lege, inițiat de deputați ai Grupului parlamentar al PSD, stabilește nu doar o nouă durată a învățământului general obligatoriu, ci și o nouă componență a acestuia. Astfel, ciclul de școlarizare obligatorie va cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Totodată, învăţământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023. Potrivit proiectului adoptat de Camera Deputaților, în calitate de prim for, obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani.

Grădinița contribuie la dezvoltarea psihică a copiilor și se concentrează pe diverse abilități necesare pentru viitor. Această perioadă reprezintă temelia întregii vieți de mai târziu, întrucât la grădiniță se însușesc noțiunile de bază în ceea ce privește limbajul, numerele, implicarea în activități, puterea de concentrare, memoria, atenția, răbdarea și cooperarea. De asemenea, acest mediu este perfect pentru a învăța conceptul de relaționare și pentru o primă integrare în sistemul de învățământ.

Conform statisticilor, diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență evidențiază un mare dezavantaj pentru mediul rural, unde peste 25% din copii nu frecventează deloc grădinița. Acest fapt poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și, implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa 0. Social-democrații consideră că, prin aplicarea acestui nou act normativ, șansele copiilor din satele României pentru o mai bună educație vor crește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.