Acasă Social Jucăriile și mașinile, cele mai reclamate produse în 2017

Jucăriile și mașinile, cele mai reclamate produse în 2017

DISTRIBUIȚI
https://ec.europa.eu/info/departments/justice-and-consumers_enitem_id=616046

145237 – 13032018 – Raportul Comisiei Europene privind sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase arată că, în 2017, autoritățile naționale au difuzat peste 2.000 de alerte privind produse periculoase. În fruntea listei celor mai periculoase produse sunt jucăriile (de exemplu foarte popularele fidget spinners), autoturismele și motocicletele. 

Ca urmare a celor 2.201 alerte transmise prin sistemul de alertă rapidă, s-au întreprins aproape 4.000 de acțiuni, inclusiv de retragere a produselor de pe piață.

Din ce în ce mai frecvent, consumatorii achiziționează produse online direct din țările terțe. Provocarea constă acum în a garanta că aceste produse respectă standardele de siguranță ale UE.

Multe dintre produsele periculoase notificate prin sistemul de alertă rapidă sunt vândute și prin intermediul platformelor și piețelor online. Pentru a răspunde acestui fenomen, Comisia stimulează cooperarea cu omologii săi internaționali și cu platformele online pentru a se asigura că la consumatorii din UE nu ajung produse nesigure.

În 2017, categoria „jucării” a reprezentat categoria de produse pentru care s-au înregistrat cele mai multe notificări (29 %), urmată de „autovehicule” (20 %) și de „articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă” (12 %).

În ceea ce privește riscurile, în anul 2017, cel mai des notificat a fost riscul de vătămare (28 %), urmat de riscul chimic (22 %).

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara UE. China este prima țară de origine, însă în 2017, numărul alertelor a rămas stabil, la 53 % (1.155 de alerte), la fel ca în anul precedent. Comisia continuă să coopereze strâns cu autoritățile chineze, cu care discută cazuri specifice și pune în aplicare acțiuni, cum ar fi schimbul de bune practici. Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26 %).

La 1 martie 2018, Comisia a emis o Recomandare cuprinzând un set de măsuri operaționale pe care să le adopte platformele online și statele membre pentru a întări combaterea conținutului online ilegal, inclusiv atunci când este vorba despre produse periculoase.

Platformele sunt încurajate să își asume angajamente voluntare care să depășească obligațiile legale care le revin în materie de siguranță a produselor. 

Sistemul de alertă rapidă este un instrument important pentru aplicarea de către autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor a legislației UE în domeniu. Pentru a îmbunătăți și mai mult aplicarea legislației, Comisia va prezenta în aprilie inițiativa „Noi avantaje pentru consumatori”, al cărei scop este modernizarea normelor existente și îmbunătățirea protecției consumatorilor.

Comisia va lucra în continuare la modernizarea sistemului de alertă rapidă care le permite autorităților și întreprinderilor să protejeze mai bine consumatorii împotriva produselor periculoase.

Următoarea etapă a modernizării sistemului le va permite utilizatorilor să citească alertele în toate limbile oficiale ale UE.

 

Începând din 2003, grație sistemului de alertă rapidă, informațiile referitoare la produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, pot fi luate peste tot în UE măsurile necesare (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale).

La acest sistem, participă în prezent treizeci și una de țări (UE, împreună cu Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Sistemul de alertă rapidă funcționează datorită cooperării strânse zilnice și continue dintre statele membre.

Sistemul de alertă rapidă are un site web public (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-system) care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autoritățile naționale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează și se publică pe site-ul web aproximativ 50 de alerte. Oricine poate consulta notificările din sistem. În prezent, consumatorii și întreprinderile pot, de asemenea, să se aboneze la alerte și să le personalizeze, în funcție de nevoile și de preferințele lor, și pot partaja alertele pe platformele de comunicare socială.

Pe site-ul web este disponibil, de asemenea, un instrument specific pentru întreprinderi, care le permite să informeze rapid și eficient autoritățile naționale în legătură cu un produs pe care l-au introdus pe piață și care ar putea fi nesigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.