Acasă Externe M5S a produs surpriza în Italia

M5S a produs surpriza în Italia

DISTRIBUIȚI

 145087 – 05032018 – Parlamentul italian ar putea fi unul fără majoritate, potrivit primelor rezultate ale legislativelor de duminică, la care prezența la vot a fost de aprox 73%.

Potrivit ultimelor rezultate, coaliția de centru dreapta (compusă din patru formațiuni politice) se află  pe primul loc cu 37,15% din voturi, în timp ce Mișcarea populistă 5 Stele (M5S), a devenit primul partid din țară, obținând 32,55% din sufragii – spre satisfacția deputatului Alessandro di Battista.

Tabloul politic, așa cum se prevedea, rămâne în continuare nesigur. Nici o coaliție nu a reușit să treacă peste pragul de 40% și nu va exista o majoritate nici în Camera Deputaților și nici în Senat.

În privința rezultatelor de la alegerile regionale, potrivit primelor rezultate, la Roma câștigă și rămâne în continuare guvernatorul regiunii Lazio – Nicola Zingaretti – de centru stânga, în vreme ce la Milano – actualul guvernator al regiunii Lombardia, Roberto Maroni va ceda ștafeta candidatului de centru dreapta „Attilio Fontana“.

După alegerile de astăzi, Italia riscă, potrivit analiștilor, să treacă printr-un blocaj, așa cum s-a întâmplat și în 2013, și aceasta, deoarece toate principalele partide exclud o mare coaliție cu rivalii. Noul sistem electoral din Italia combină scrutinul proporțional cu cel majoritar, ceea ce înseamnă că pragul pentru obținerea majorității în Parlament este 40 – 45%. Potrivit  analiștilor, niciuna dintre formațiuni sau alianțe nu va reuși să atingă acest prag.

Ce se va întâmpla? Este posibil să se formeze o coaliție de guvernare complexă. Partidele tradiționale de centru-stânga și centru-dreapta se vor uni cu alte partide politice mai mici care exista pe buletinele de vot. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, va fi cel care va încerca să coordoneze, în următoarele zile, tratativele dintre principalii lideri politici. Sursa: RFI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.