Acasă Social Măsuri dispuse de ”Apele Române”

Măsuri dispuse de ”Apele Române”

DISTRIBUIȚI

145549 – 28032018 – Având în vedere prognoza meteorologică și hidrologică pentru perioada imediat următoare, la sediul central al A.N. „Apele Române”, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, A.N. „Apele Române”, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) și S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A.

În cadrul acestei întâniri s-a dispus aplicarea prevederilor Regulamentelor de exploatare în condiţii de ape mari, cu prioritate pentru principalele acumulări din zonele vizate de avertizările hidrologice. Astfel, se vor realiza pregoliri în vederea asigurării tranșelor de atentuare  a viiturilor, astfel:

– A.B.A. Someș – Tisa: Vârșolt;

– A.B.A. Argeș – Vedea: Râușor, Mihăilești;

– A.B.A. Buzău – Ialomița: Dridu, Siriu;

– A.B.A. Prut – Bârlad: Stânca – Costești;

– A.B.A. Banat: Surduc, Valiug, Secu, Gozna, Trei Ape, Herculane.

Se va acorda o atenție deosebită exploatării coordonate a acumulărilor, în special a celor de pe Oltul inferior, corelat cu nivelurile de pe Dunăre.

Se vor efectua pregoliri și se va acorda o atenție sporită și acumulărilor din Bazinul Hidrografic Siret: Rogojești, Bucecea, Călimănești.

Situația acumulărilor cu rol de atenuare a viiturilor va fi reanalizată ulterior, când va fi programată următoarea ședință de analiză a situației acestor lucrări, în condițiile actualizării prognozelor hidrometeorologice.

            În județul Teleorman, în data de 27 martie 2018, în jurul orei 16:30, pe Digul de Vest al Lacului Suhaia s-a produs o deversare a coronamentului pe o lungime de cca. 10 m cu lama apei de cca. 3-4 cm.

            În urma incidentului apărut, A.B.A. Argeș – Vedea a intervenit cu materialele și utilajele din dotare din stocul de apărare pentru consolidarea și supraînălțarea coronamentului digului de vest în zonele afectate. Intervenția personalului ANAR este îngreunată din cauza condițiilor de acces pe acest dig, ceea ce  face ca transportul materialelor de intervenție și manevrarea utilajelor să se realizeze cu dificultate.

            La primele ore ale zilei (28 martie 2018), s-a realizat unui deversor lateral suplimentar protejat cu folie de polietilenă și saci cu nisip pentru a se asigura o zonă de deversare controlată care să mențină contrucția în stare de siguranță fără să inunde terenurile din jur. Echipe formate din specialiști ANAR sunt prezenți la fața locului și monitorizează permenent situația existentă.

            De asemenea, se monitorizează permanent și debitele și nivelurile de pe cursurile de apă, se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum și pentru punerea în siguranţă a punctelor critice de pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice.

            Toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din județele avertizate conlucrează permanent cu Inspectoratele Județene pentru  Situații de Urgență și cu autoritățile locale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.