Acasă Social Educatie MEN: Școlile sunt obligate să asigure verificarea sănătății fizice și psihice a...

MEN: Școlile sunt obligate să asigure verificarea sănătății fizice și psihice a cadrelor didactice

DISTRIBUIȚI

145288 – 15032018 – A verificat vreodată, cineva, cum se desfășoară aceste teste? Am putea asista la surprize, surprize….

Legea Educației Naționale (LEN) și o hotărâre de guvern privind supravegherea sănătății obligă personalul didactic să-și testeze anual sănătatea fizică și psihică.

Ministerul Educației susține că unitățile de învățământ trebuie să aibă contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, care să testeze anual starea de sănătate (analize medicale generale și teste psihologice) a angajaților din fiecare unitate de învățământ.

Medicul de medicina muncii poate recomanda examen psihiatric pentru personalul care lucrează în unitățile de învățământ

Totodată, conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

Potrivit LEN, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului.

Ceea ce nu știe sau nu spune MEN, este că în practică există situații în care cadrele didactice care se prezintă la testarea psihologică, ”pentru că n-avem încotro”, parcurg testele ”inspirându-se” de la colegi. Dacă cineva ar avea curiozitatea să verifice modul în care sunt competate fișele de evaluare psihologică s-ar putea să aibă surpriza să constate că există situații în care acestea sunt identice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.