Acasă Politic Moţiunea “Educaţi România, nu o pesedizaţi!”, dezbătută la Camera Deputaților

Moţiunea “Educaţi România, nu o pesedizaţi!”, dezbătută la Camera Deputaților

DISTRIBUIȚI
foto:newsbucovina.ro

145099 – 05032018 – Deputaţii  vor dezbate astăzi, în şedinţa de plen, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa, prin care i se reproşează, printre altele, întârzierile la plata salariilor şi lipsa banilor, situaţie care poate duce la demisii, comasări şi închideri de şcoli. Liberalii susţin, în textul moţiunii, că Ministerul Educaţiei nu trebuie transformat într-un centru social în care să fie angajată clientela de partid. Şedinţa în plen are loc de la ora 16.00.

Moţiunea denumită “Educaţi România, nu o pesedizaţi!” a fost depusă la Camera Deputaţilor în 28 februarie.

De două luni de zile, salariile profesorilor întârzie la plată. Ştiţi foarte bine din ce cauză s-a întâmplat acest lucru: aţi descentralizat sistemul plăţii prin mai multă centralizare; acum nu se mai dau banii prin autorităţile locale, ci direct prin minister. În luna ianuarie, profesorii au aşteptat salariile în data de 5 şi au venit după ziua de 15, iar luna aceasta, din cauza încurcăturilor fiscale şi a blocării programului contabil, EduSal, lefurile au fost procesate după data de 15. Sunt categorii de profesori care vor aştepta banii şi două săptămâni. Aţi umilit profesorii fără jenă. Le-aţi arătat <>! Bravo, PSD!”, transmit liberalii în textul moțiunii.

De asemenea, inițiatorii susţin că PSD ţine învăţământul în sărăcie, iar alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie reprezintă „o pură utopie”.

„Să nu uităm că PSD ţine învăţământul în sărăcie, permanent subfinanţat şi fără resurse suficiente, pentru că angajamentul ca şcoala să primească 6% din PIB a fost o pură utopie. Tot ce a adus PSD în sistem au fost decizii care s-au dovedit greşite şi profund dăunătoare şcolii ca întreg. Iată câteva exemple care au marcat ultimii 28 de ani: concursurile pentru ocuparea posturilor de directori şi inspectori şcolari au fost viciate şi politizate; Bacalaureatul a fost forma de evaluare care s-a schimbat cel mai des, în funcţie de interesele politice ale PSD; au fost desfiinţate şcolile profesionale; manualele şcolare au lipsit de pe băncile elevilor exclusiv din neglijenţa miniştrilor; iar diplomele absolvenţilor de orice formă de învăţământ au devenit din ce în ce mai golite de conţinut”, mai spune textul.

PNL susţine şi că “un manual unic, tipărit la o editură unică, ar însemna o traiectorie unică a elevilor, o uniformizare şi îngrădire a posibilităţilor de dezvoltare a copiilor în funcţie de nevoile, înclinaţiile şi aspiraţiile acestora”.

„Trebuie să păstrăm dreptul profesorilor de a alege manualul şi modul de predare. Profesorul trebuie să devină cel mai important în actul de predare, nu manualul. Concurenţa dintre edituri şi autori stimulează, în mod cert, calitatea manualelor şi apariţia de noi produse competitive. România trebuie să recupereze decalajele educaţionale faţă de celelalte ţări europene, iar soluţia unei edituri şi a unui manual unic, nu poate decât să fie una de avarie pentru ţări cu un regim totalitar sau ţări cu grave probleme economice sau conflicte armate. România nu este nici în război şi nici în criză economică. Singurul război este cel declarat de PSD mediului de afaceri, băncilor, companiilor străine şi liberei iniţiative. Or, ceea ce au făcut cu legea manualului unic şi a editurii unice este un monopol. Monopolul este antidemocratic şi anti-progres”, mai spun aceștia.

Totodată, ministrului Educaţiei, i se cere să aducă garanţii că nu se vor închide şcoli, nu vor fi comasate clase, nu se va generaliza învăţământul simultan, nu vor fi disponibilizări în sistem, nu vor mai exista întârzieri la plata salariilor şi că sunt suficiente fonduri pentru salarii până la sfârşitul anului.

De asemenea, liberalii le cer parlamentarilor ca, dacă au probleme în circumscripţiile lor, să nu ezite să dea “o bilă neagră” Ministerului Educaţiei: “Dragnea nu o să vă ia nici fotoliul şi nici nu o să vă închidă birourile parlamentare. Votaţi moţiunea dacă vă respectaţi profesorii, dacă doriţi binele propriilor copii! Lăsaţi partidul să facă politică golită de conţinut”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.