Acasă Economie Noul Plan Urbanistic General al Capitalei va impune colectarea selectiva

Noul Plan Urbanistic General al Capitalei va impune colectarea selectiva

DISTRIBUIȚI

145377 – 20032018 – Primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a participat marți la forumul ”Managementul Deseurilor in Economia Circulara”, care a avut  loc la Palatul Parlamentului, in cadrul caruia a prezentat planurile Municipalitatii in ceea ce priveste gestionarea deseurilor din Capitala.

Master planul pentru sistemul de management integrat al deseurilor din Municipiul Bucuresti va fi supus  dezbaterii publice la sfarsitul lunii aprilie.

Gabriela Firea: ”Primaria Municipiului Bucuresti va lansa in dezbatere publica, la finalul lunii viitoare, Master planul pentru sistemul de management  integrat al deseurilor din Municipiul Bucuresti privind procesarea, tratarea si valorificarea deseurilor. Documentul are ca obiective majore implementarea unui sistem de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti, revizuirea studiului de fezabilitate privind gestionarea deseurilor din constructii si demolari, precum si realizarea unui studiului de fezabilitate privind tratarea deseurilor periculoase (inclusiv medicale) generate in Municipiul Bucuresti. In elaborarea acestui master plan se va tine cont si de statiile de procesare ale deseurilor cu capital privat, care sunt deja functionale sau care se vor operationaliza in perioada urmatoare. In cadrul unei economii circulare, este necesar un management integrat al deseurilor, prin eforturi conjugate ale autoritatilor locale si centrale, a societatii civile, dar si a cetatenilor”.

Primaria Municipiului Bucuresti va accesa fonduri europene pentru un sistem de tratare si valorificare energetica a deseurilor din Capitala

In cadrul evenimentului, Firea a anuntat ca specialistii din cadrul Municipalitatii lucreaza, impreuna cu expertii Jaspers, la documentatia in vederea obtinerii finantarii pentru ”Sistemul de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti”, proiect care va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Suma prevazuta pentru Municipiul Bucuresti va fi de 180.000.000 euro.

Firea: ”In acest moment sunt analizate, la nivelul Primariei Capitalei, primariilor de sector si Ministerului Mediului, trei variante de lucru pentru a fi stabilit numarul statiilor de valorificare energetica a deseurilor de mare capacitate care sa deserveasca municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe, precum si numarul instalatiilor de biodigestie. In alegerea variantei optime de lucru se va tine cont atât de specificitatile sectoarelor, care difera ca numar de locuitori, cantitate de deseuri si pozitionare strategica in raport cu CET-urile, cât si de corelarea cu strategia termoenergetica a Capitalei”.

Primaria Capitalei va pune lua masuri pentru gestionarea deseurilor din constructii si demolari

Edilul-sef a subliniat faptul ca municipiul Bucuresti este un oras in continua dezvoltare, in care se construieste intr-un ritm sustinut, insa nu dispune de un sistem de gestionare a deseurilor de constructii si demolari: ”Inca din anul 2010 afost realizat un Studiul de Fezabilitate privind gestionarea deseurilor din constructii si demolari, care nu a fost pus in aplicare, motiv pentru care anul acesta va fi revizuit conform noilor obiective de gestionare a deseurilor de constructii stabilite de legislatia transpusa din legislatia europeana, iar impreuna cu Ministerul Mediului – Administratia Fondului pentru Mediu, vom identifica oportunitati de finantare, astfel incât anul viitor sa poata fi pus in aplicare”.

 Sisteme pentru tratarea deseurilor periculoase

Conform legislatiei in vigoare, responsabilitatea legala pentru managementul deseurilor periculoase din deseuri menajere este a autoritatilor administratiei publice locale.

De aceea, Primaria Capitalei a prevazut in bugetul de anul acesta fonduri pentru realizarea Studiului de fezabilitate tratare deseuri periculoase (inclusiv medicale) generate in Municipiul Bucuresti. Prin acest studiu urmeaza a se stabili cantitatea de deseuri periculoase, inclusiv deseuri medicale generate la nivelul Municipiului Bucuresti precum si modalitatile de tratare si neutralizare a acestora.

Noul Plan Urbanistic General va impune colectarea selectiva

O alta masura privind gestionarea eficienta a deseurilor din Capitala va fi facilitarea colectarii selective, care va fi prevazuta in Planul Urbanistic General, document strategic care este in curs de elaborare.

Acesta va cuprinde prevederi clare pentru toti dezvoltatorii imobiliari, care vor avea obligatia de a dota corespunzator pentru colectarea selectiva toate toate noile ansambluri rezidentiale, cu containere ingropate sau semiingropate.

De asemenea, Firea a anuntat ca programul de incurajare a colectarii selective demarat anul trecut de Municipalitate impreuna cu Green Group si care prevede instalarea unui numar de 50 de centre de colectare, automate sau cu operatori umani, se afla in curs de implementare, iar in momentul de fata au fost depuse solicitarile pentru certificate de urbanism la primariile de sector pentru prima transa de amplasamente convenite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.